Italia vinsmaking Colourbox

Norges eldste og mest prestisjefylte vinkelnerutdannelse

Kulinarisk Akademis vinkelnerstudium gir en mulighet til å sette et stort søkelys på vin og mat i kombinasjoner. Gjennom teori og praktisk smaking får deltakerne kunnskap til å bli gode formidlere og veiledere. Studiet gir forståelse om de mest relevante aspekter ved vin og brennevin, vinsmaking samt vin og mat i kombinasjon. Verdens viner og vinlovgivning blir nøye gjennomgått og forklart.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– 13. januar 2014 er det igjen oppstart for "Vinkelneren", og påmeldingen er åpen. Dessuten arrangerer vi også WSET-kurs. Som eneste utdanningsinstitusjon i Norge har Kulinarisk Akademi fått godkjenning og status som Approved Program Provider. Vi har hatt et kurs i september, og det er ny oppstart for WSET igjen 22. oktober, opplyser vinekspert Linda Frostestad, som er hovedansvarlig for vinkelnerutdanningen og WSET hos Kulinarisk Akademi.

Vinkelnerstudiet

Studiet er delt inn i seks enheter fordelt på en ukes intensiv undervisning hver måned i seks måneder. Det er lagt opp til selvstudium mellom hver nye kursuke.

Linda Frostestad, som er hovedansvarlig for vinkelnerutdanningen og WSET  hos Kulinarisk Akademi.

Kurset krever mye arbeid og det er normalt og av vesentlig betydning at det studeres mellom kursukene for å oppnå et tilfredsstillende resultat til eksamen. Undervisningsdagene er lagt opp som en kombinasjon av teoretisk undervisning og vinsmaking og vi smaker i løpet av en vanlig dag omkring 20 forskjellige viner, brennevin eller øl.

Starter 13. januar 2014

– Til å gjennomføre undervisningen har vi hentet inn personer med høy kompetanse på hvert fagområde, opplyser Frostestad.

Dette er noen av foreleserne på kurset: Arne Ronold MW, Christopher Moestue, Ivan Abrahamsen, Torleif Høyvik, Knut-Espen Misje, Merete Bø, Ole Martin Alfsen, Torstein Østenstad, samt Kulinarisk Akademis egen Linda Frostestad. I tillegg er det hentet inn eksperthjelp fra KAs egne stjernekokker til matfaglige temaer.

Vinkelnerkursets målgruppe

Illustrasjonsfoto: Kulinarisk Akademi

Studiet har primært to målgrupper: Personer som allerede jobber med vin- og brennevin og som søker mer kunnskap og kompetanse for å styrke sin posisjon i arbeidslivet, og personer som ønsker å utdanne seg til Vinkelner for å få et yrke innen restaurantbransjen, samt vin-og brennevinsbransjen for øvrig.

Les mer om Kulinarisk Akademis vinkelnerstudium her

WSET – Wine & Spirit Education Trust

Wine & Spirit Education Trust (WSET) er en engelsk vinskole med base i London, med elever fra hele verden. Som eneste utdanningsinstitusjon i Norge har Kulinarisk Akademi fått godkjenning og status som Approved Program Provider.

Fagansvarlig for dette undervisningsprogrammet er Arne Ronold, Linda Frostestadog Knut Espen Misje, som tilbyr et unikt tilbud innen undervisning på vin/brennevin.

"

Undervisningssalen på KA. (Foto: Kulnarisk Akademi)

– Vi tilbyr fire ulike WSET-kurs på flere nivåer; Level 2 Award in Wines and Spirits/Intermediate Certificate in Wines and Spirits (IC), Level 2 Award in Spirits/Professional Certificate in Spirits (PC), Level 3 Award in Wines and Spirits / Advanced Certificate in Wines and Spirits (AC) og Level 4 Diploma in Wines and Spirits, opplyser Frostestad.

Nivåene i WSET

Level 2 Award in Wines and Spirits er et grunnleggende vin og brennevinskurs. Studiet dekker de viktigste druesortene og deres dyrkningsområder, samt vinterminologi, vinproduksjon, ulike faktorer som påvirker vinens stil, musserende viner, søte og forsterkede viner samt brennevin og likører.

Studentene lærer å smake vin profesjonelt med WSETs systematiske tilnærming til smaking (SAT). Studiepakken med bøkene er produsert og publisert av WSET og er på engelsk. Undervisningen foregår på norsk i Kulinarisk Akademis lokaler med vinspesialist Linda Frostestad (Sommelier og WSET Diploma in Wines and Spirits), samt i Stavanger og i Bergen med vinspesialist Knut-Espen Misje (Sommelier og WSET Diploma in Wines and Spirits).

Studiet blir avholdt over tre dager med en avsluttende skriftlig multiple choice-eksamen på én time den fjerde dagen, opplyses det på KAs hjemmeside.

Level 3 Award in Wines and Spiritser et videregående studie i vin og brennevin, mens Level 4 Diploma of Wine(Diplomakurset), er det mest krevende av kursene som WSET tilbyr. Kandidater som ønsker å ta dette kurset må tidligere ha bestått enten Level 3/Advanced Certificate fra WSET eller vinkelnerutdanningen ved Kulinarisk Akademi. WSET Diploma anbefales som grunnlag for å studere til Master of Wine.

Les mer om WSET-kursene og de forskjellige nivåene (levels) her

"
Powered by Labrador CMS