NM Kjøttfag vinnerbord 2012

NM i kjøttfag i dag

I dag, fredag 13. september, arrangeres finalen i NM i Kjøttfag i Oslo. Landets beste lærlinger skal tilberede en hel ferskvaredisk med kjøttprodukter foran tusenvis av publikummere på Rådhusplassen. De åtte finalistene går alle i lære for å bli butikkslaktere. De jobber i ferskvaredisker i store matbutikker og tilbereder daglig kjøttproduktene vi kunder finner i diskene.

Publisert

Vinnerbordet fra fjorårets NM i Kjøttfag (Foto: Robert Hansen).

– I NM-finalen skal de lage salgbare produkter av en svineskinke med knoke og en hel mørbrad av storfe. De skal skjære ned begge de to store kjøttstykkene og trylle fram butikkferdige varer, gjerne i 25-30 varianter, forteller hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Les også: Kjøttbransjen trenger fagfolk

Unge finalister

Et viktig kriterium for å gjøre det skarpt i konkurransen er at alle råvarene skal utnyttes. Svinn gir trekk. Orden og hygiene er også viktige kriterier.

Finalistene er i alderen 18-20 år og har kvalifisert seg til NM gjennom regionale uttak.

– Jeg liker å lage fylte rullader av mørbrad, og heldigvis har jeg hatt en arbeidsgiver som har til rette for at jeg har fått trene til NM, sier Hege Johansen fra Rykene, lærling ved Meny Lillesand, og vinner av Sørlandsmesterskapet i vår.

Fra Trøndelag har to lærlinger fra Trondheim kvalifisert seg til NM, uten at de kjenner hverandre. Line Næss Jensen og Lise Brå sliper knivene til den store finaledagen.

– Jeg jobber i en stor butikk som har en stor ferskvaredisk med fire butikkslaktere og 10-15 ansatte. Jeg liker å lage spesialiteter, gjerne av lam, sier Line Næss Jensen.

Lise Brå, som jobber ved Coop Mega Valentinslyst, foretrekker å lage ferdige middagsretter.

– Jeg har trent de siste ukene ved å starte litt tidligere på jobb og med å beine ut skinker. Jeg kjenner på presset, men skal være fokusert under NM.

Høyt nivå

Av de åtte finalistene er to menn, Torgeir Berg Trippestad fra Gjerdrum i Akershus og Martin Grønvold fra Eidsfoss i Hof kommune.

– Jeg er rolig under press og bra på skjæring. Min arbeidsgiver har kjøpt inn alle ingredienser og lagt til rette så jeg har fått trent jevnlig, forteller Martin Grønvold.

En annen vestfolding, Kristine Sparre Knudsen fra Stokke, er også kvalifisert til finalen.

– I fjor var jeg i Oslo og så finalen, så jeg vet litt hva jeg går til.

Fra Østfold stiller Thea Andresen som har skjært to skinker i uka som trening.

– Jeg har trent på å lage retter jeg aldri har laget før, og jeg gleder meg veldig til finalen. Etter hva jeg har sett av konkurrentene kommer nivået til å være veldig høyt.

Arrangør av NM i Kjøttfag er NHO Mat og Landbruk.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS