Thon Hotel Oslo Airport

Kinesiske turister tilbake i Norge

Samtidig som utenriksminister Espen Barth Eide varsler en normalisering av forholdet mellom Norge og Kina, har Thon Hotels mer enn doblet antall kinesiske sommergjester sammenlignet med i fjor. Ferske tall fra SSB bekrefter utviklingen. Denne uka kom nye tall fra SSB som viser en økning på 88 prosent i antall kinesiske overnattingsdøgn på norske overnattingssteder: Fra 19 600 i juli 2012 til 36.997 i samme periode i år.

Publisert

– I fjor kom det avbestillinger fra Kina på løpende bånd. Uten å gå inn i storpolitikken er det vel ikke tvil om at det var en av konsekvensene av det norske myndigheter og medier har omtalt som et anspent diplomatisk forhold mellom landene. Nå er de kinesiske turistene tilbake igjen, sier administrerende direktør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

Hotellkjeden har hentet ut helt ferske tall fra de av sine hoteller som tar imot flest bestillinger via turoperatører. Tradisjonelt har kinesiske turister kommet til Norge på gruppereiser, og det var nettopp denne typen trafikk som stoppet helt opp i fjor.

Reiser i flokk

Mens det i perioden april-august i fjor kom 11 736 kinesiske gruppeturister til seks av de største Thon-hotellene, viser tallene for de samme hotellene i samme periode i år 27 447. Det gir en økning på 15 711, tilsvarende 134 prosent.

Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

- Gruppebestillinger gjøres tidlig, slik at de ofte kan være en god base for å se trender. Vi var spente da vi så at bestillingene fra Kina tok seg opp igjen for 2013, men med fjoråret ferskt i minne ønsket vi ikke å trekke noen konklusjoner før vi så hva som faktisk ble gjennomført. Nå sitter vi med fasiten og kan si at det i hvert fall på turistnivå er ”business as usual”, sier Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

Det var også meldingen fra utenriksminister Espen Barth Eide i Aftenposten nylig. Der bekreftet han at det gikk mot en normalisering i forholdet mellom Norge og Kina, som har vært svært anstrengt siden tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

Legger igjen mer penger

Denne økningen finner man igjen i statistikk fra Utlendingsdirektoratet som utsteder besøksvisum til kinesiske turister, og dermed også fanger opp de som ikke benytter registrerte overnattingssteder. I løpet av årets sju første måneder er det utstedt 37 191 turistvisum til kinesere mot 31 524 enn samme periode i fjor.

At antall hotellovernattinger økte med mer enn 88 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, er gledelig nytt for norsk reiselivsnæring. Kina er et viktig marked for Norge. I tillegg til at det er verdens største land, er kineserne noen av de som legger igjen mest penger når de er på tur i Norge, sier Jostein Hansen, konstituert administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS