Villmarksweekend Beitostølen Bergo

Inviterte til villmarksweekend

– Jeg tør påstå at dette opplever du ikke noe annet sted i Norge i høst, sier mesterkokk Erling Theodorsen, kåret til «Årets Villmarkskokk» to ganger, når han i spissen for et helt Valdres-kokkelag sist helg inviterte til viltbuffét på Bergo Hotell på Beitostølen.

Publisert

Foto: Bjørn B Jacobsen

Erling Theodorsen sparer verken på konfekten eller lidenskapen til gode og lokale råvarer, og til sin kjære kokkekunst som han dyrker med en kjærlighet som virkelig framkaller vann i munnen.

Selvfølgelighet med lokale råvarer

– Det er mye svada i matveien på kafeer og restauranter, og posesuppe-produsentene er i ferd med å ødelegge vårt norske kjøkken. Jeg lager alt fra bunnen av, og jeg bruker hele dyret. Ingenting kastes. Jeg er ikke særlig opptatt at moteord som kortreist mat. For meg er det en selvfølge at råvarene skal komme herfra, sier mesterkokken fra Danebu Kongsgaard.

Ærlig mat

– For meg handler det om å lage ærlig mat uten juks og fanteri. God mat handler om tilhørighet, lokalkunnskap og et velutviklet forhold til dyreliv og fauna. Det er når du putter dette utgangspunktet i en gryte, rører om med conduite, blander nennsomt i like deler lidenskap og kjærlighet, at de lekreste rettene kommer på bordet, til lykkefølelse for gane og sjel hos våre gjester.

– Valdres er helt fantastisk i så måte, og jeg jobber kun med råvarer fra skogene, fjellet og fiskevannene i Valdres. Vi har egne jaktlag som gir oss hjort, elg, rein og fugl, vi fisker vår egen aure, plukker sopp og utnytter alt det fantastiske som naturen byr på, sier Theodorsen.

Fjellbjørk på menyen

Sist helg serverte han og resten av kokkelaget fra Valdres blant annet en femretters meny – med stekt aure fra Vinsteren, rype med lardo og urter, stykker av reinsdyr servert med hjortepølse, 4xBeito-ost, og fjellbjørk- og multesorbét.

– Fjellbjørk..!?

– Ja visst! Jeg sa jo det; vi bruker hele faunaen. Du bare aner ikke hvilke smaker vi tryller fram. Vi snakker tross alt viltaften, sier Erling Theodoresen

Dagen etter ble det servert en viltbuffét med all verdens vilt i tillegg til sjømat.

Mange kokker i arbeid

– Dere er et lite "fotballag av kokker" som har arbeidet med dette?

– Jeg har med meg to av mine kokkelæringer, Ingun Knutsen fra Etnedal, og Veronika Bologova fra Nord-Aurdal, og vi jobber sammen med kjøkkensjef Henrik Widqvist på Bergo Hotell. Og ikke nok med det. Fra en av Hamars beste restauranter, Hamarstua Spiser/Domkirkeodden, kom det tre kokker som var Beitostølen i helga for å lære og la seg inspirere av villmarks-kjøkkenet.

Les hele saken på Bjornrepublik.blogspot.no

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS