Astrid Aasen på Gangstad (22)

Feiret 15-årsjubileet på Matstreif

Salget gikk så det suste på Gangstad Gård sin stand i Matmerk-teltet under helgens matfestival Matstreif i Oslo. Et flott sted å feire 15-årsjubileum, synes Astrid Aasen i ysteriet på Inderøy i Nord-Trøndelag.

Publisert

Astrid Aasen. (Foto: Morten Holt)

Med over 150 000 besøkende er Matstreif en av landets største matfestivaler. Gangstad Gårdsysteri var til stede med stand og oster i Matmerks lokalmattelt, og hadde stor pågang og interesse fra et ostesultent hovedstadspublikum.

Astrid Aasen og Gangstad Gårdsysteri i aksjon på Matstreif i Oslo sist helg.

Les også: Suksess med ysteri på gården

Startet med salatost

– Vi var det første norske gårdsysteriet som fikk autorisasjon for ysting av kumelk, og den jobben vi har gjort de siste 15 årene har vært veldig viktig for at neste generasjon nå vil ta over gården. Det er vi både stolte av og glade for, sier bonde og meierisjef Astrid Aasen.

Salatost var første produkt ut, og siden har ysteriet utvidet til å ha flere typer ost; blåmuggost i tre ulike modningsvarianter, fire ulike hvitmuggsoster og salatosten finns også som dipost. Gangstad har Spesialitet-merket for unik smak på flere av ostene sine.

Munn-til-munn-reklame

Gangstad startet ostesalget lokalt på Inderøy, og fikk etter hvert innpass i lokale butikker.

– Vi har ikke markedsført ostene våre noe særlig, det har ordnet seg selv, forteller Aasen. Kundene etterspør i nærbutikken og butikksjefene tar inn. Vi har aldri blitt kastet ut av butikkhylla når vi først er inne, vi er leveringsdyktige og selger bra, sier hun.

7,5 årsverk

"

Gangstad Gård på Inderøy i Nord-Trøndelag. (Foto: Heidi Fjelland)

For Aasen er det viktig at både ysteri og gård drives videre på en profesjonell måte.

– Vi er nå oppe i 7,5 årsverk på gård og ysteri, det skaper et viktig fellesskap for bonden. Vi har nå fokus på å organisere drifta av ysteriet på en slik måte at vi ikke er så avhengige av gårdens folk. Dette fører også til vanskelige valg. Vi vurderer både ombygging i eksisterende bygningsmasse og nybygg. Avgjørelse skal tas etter en grundig vurdering som vi ikke er i mål med enda. En ting er sikkert: Ysteriet skal bestå med en handverksmessig produksjon og vi skal passe oss vel for å ikke bli for store, sier Aasen.

Under Landsutstillinga for Grdsost sist helg ble ysteriet tildelt 3 sølv og en bronse, noe de også er godt fornøyd med.

Powered by Labrador CMS