Nicolas og Jonathan10

Åpner restaurant på Akershus Festning

Det er ikke mange restauranter i Oslo som har en slik beliggenhet som Festningen Restaurant, som åpnes onsdag 16. oktober. Restauranten blir den første restauranten på Akershus Festning – med panoramautsikt mot Oslofjorden, Aker Brygge og området rundt Oslo Rådhus.

Publisert

Nicolas Blomgren Facchin (39, til venstre), opprinnelig svensk, blir daglig leder, mens engelske Jonathan Howell (34) blir kjøkkensjef. (Foto: Morten Holt)

Det er Fursetgruppen som står bak. Bjørn Tore Furset har fra før restauranter på flere strategiske steder i Oslo, og den nye restauranten føyer seg inn i rekken.

Til Festningen Restaurant har han selvsagt også fått med seg noen av de aller beste.

Internasjonalt miljø

Fra restauranten, noen dager før åpningen. (Foto: Morten Holt)

Nicolas Blomgren Facchin (39), opprinnelig svensk, blir daglig leder, mens engelske Jonathan Howell (34) blir kjøkkensjef.

Den internasjonale linjen fortsetter med svenske Pauline Hagman som restaurantsjef og irske Martin King som soussjef. Totalt er det 10 nasjonaliteter i staben på 25 personer på Festningen. – Mange av dem har vært med oss tidligere, sier Facchin og Howell.

Kjøkkensjef Jonathan Howell har allsidig internasjonal erfaringen, fra blant annet Ritz og Dorchester i London. (Foto: Morten Holt)

Le Canard og Onda

Facchin og Howell har arbeidet i spann i lengre tid, først på Le Canard og deretter helt frem til i år på Onda. Nå fortsetter de samarbeidet på Festningen

– Vi betegner restauranten som fine dining/brasserie, men ønsker ikke å bli snobbete. Vi skal være en folkelig – og ærlig restaurant, sier Nicolas Blomgren Facchin, og legger til.

– Vi sikter oss inn mot folket, ikke mot Michelin. Men skulle Michelin-inspektørene komme, er de selvsagt velkommen!

Ærlig mat

Nicolas B. Faccin har sørget for å bygge opp en bred og spennende vinkjeller i restauranten. (Foto: Morten Holt)

Med ærlig mener han ærlig mat. Kjøkkensjef Howell har bakgrunn fra både Ritz og Dorchester i London, men i løpet av fem og et halvt år som nordmenn vet han å tilfredsstille norske sultne spisegjester.

Årets sesong blir kort, men solide budsjettmål er satt. Både eier og drivere tror at 30 millioner kroner er innen rekkevidde i 2014. Med titusener av gjester på Akershus festning årlig, som hittil ikke har hatt noe serveringssted å gå til, sier det seg selv av tilstrømningen kan bli mer enn brukbar.

Beliggenhet

Restauranten ligger på Akershus Festning, og skimtes til venstre i bildet (det hvite bygget). (Foto: Restaurantens Facebook-side)

Beliggenheten vil gjøre dette stedet til ett av de mest attraktive i hovedstaden. Den siste tiden har vi bygd fundamentet for sørvestvendte uteserveringen, som blir en av de tøffeste i byen. Vi ligger i le like ved festningsmuren og har fantastisk utsikt utover fjorden, sier Nicolas B. Facchin.

Når du ser ut bak restauranten ser du festningsmuren. (Foto: Morten Holt)

Inne blir det plass til 100-120 spisegjester, men når neste sommer er i anmarsj, er det plass til nærmere 300 gjester på Festningen. Dessuten blir det et eget chambree separee med plass til 35-60 gjester, samt et eget helt spesielt rom i tilknytning til vinkjelleren med plass til 10-12 personer.

Vin i sentrum

For vinkjelleren er viktig. Nicolas vet å velge de riktige vinene, og de siste månedene er benyttet til å bygge opp en vinkjeller, som trolig er blant de bedre i hovedstaden.’

– Vi har satset på å bygge opp en kjeller med gode viner i alle prisklasser. Per nå har 4000 flasker fordelt over 350 varelinjer. Vi har vin fra alle verdensdeler, men Rhone-dalen er et fokusområde for oss, sier vinekspert Nicolas, og fortsetter.

Mens på fremsiden av restauranten kan du skue ut mot Oslo Rådhus eller Aker Brygge. (Foto: Heidi Fjelland)

– Det må ikke nødvendigvis være dyrt for å være godt! Men hver eneste vin som du finner på vinkartet vårt, skal jeg kunne drikke selv. Vi ønsker også å «lære» folk å drikke vin, få kundene til å oppdage nye typer viner.

Som den første restauranten i Norge satser de på salg av vin fra karafler, enten i form av en kvartliter eller halvliter- – Dette er noe nytt vi ønsker å introdusere. Slik sett kan våre gjester velge mellom et glass, karafler i forskjellig størrelse eller en hel flaske – og selvsagt egne vinmenyer, gjerne med litt uortodokse valg, sier han.

Råvarer i fokus

Arne Wilhelm Omsted Mohn (til høyre) fra Opaker gård/Bjerke gård i Hedmark leverer et helt dyr til kjøkkensjef Jonathan Howell. (Foto: Privat)

Kjøkkensjef Jonathan Howell er klar for å overraske sine spisegjester. Her blir det litt av alt, men kanskje med mest inspirasjon fra Frankrike.

– Råvarene vil alltid være hovedfokus. Vi kjøper blant annet hele dyr (fra Bjerke Gård/Opaker Gård i Grue i Hedmark), forklarer han.

Her blir det også en egen deserttralle – med små innbydende og overraskende retter du sannsynligvis ikke har sett maken til tidligere.

Du kan lese mer om restauranten på Festningenrestaurant.no

Les også mer om restauranten i den neste utgaven av Horeca, nummer 7 2013

"
Powered by Labrador CMS