Trond Strøm spisesal8 Marena

Verdens nordligste kunsthotell

Spennende komponerte fotografier fra nærmiljøet preger Hotell Marena på Andenes. Ekteparet Vanja og Trond Strøm (40) har skapt et tiltalende hotell ytterst på Andøya. Juni og juli i år var hotellets beste så langt, med et belegg på 71 prosent, en økning med 35 prosent fra året før. I august var belegget 52 prosent.

Publisert

– Fremover skal vi i enda større grad rendyrke kunsthotellkonseptet. Vi ønsker å dra dette så langt vi kan, forteller Trond Strøm, her i spisesalen på hotellet. (Foto: Morten Holt)

– Det er en økning i belegget på 25 prosent fra i fjor, opplyser en fornøyd hotelldirektør, Trond Strøm.

Samtidig er romprisene økt, og Hotell Marena har nå en gjennomsnittlig rompris på 960 kroner, noe som er høyere enn for eksempel Tromsø.

Fornøyde gjester

Hotell Marena ligger midt i Andenes sentrum.

Og gjestene vet å gi gode tilbakemeldinger.

– Enda hyggeligere enn de gode beleggstallene er det å lese at gjestene blir stadig enda mer fornøyd. Vi har en totalscore på 8,1 i kundetilfredshet på Booking.com, best av alle hotellene i Vesterålen. De ansatte gjør en fantastisk jobb, forteller Strøm.

Hotellet ble etablert i 2009, som en konkurrent til noe større Norlandia Andrikken Hotel i byen helt nord på Andøya, og eiere og drivere har lagt vekt på å skape et stilrent hotell med lokal kunst. Den lokale naturen er en del av omgivelsene inne i hotellet.

Fotokunstner har tatt bildene

Interiørdesigneren Kari Ruud har formet rommene etter fotokunstner Espen Tollefsens motiver. (Foto: Hotellet)

– Vi er verdens nordligste kunsthotell, og markedsfører oss som det, sier Strøm.

For i hele hotellet finner du spennende bilder, tatt av fotokunstner Espen Tollefsen. Han setter sammen fotografier tatt av samme motiv fra alle årstider i ett bilde, og skaper spennende resultater.

Hvert rom er prydet av et stort kunstverk, og deretter har interiørdesigner Kari Ruud tilpasset interiøret etter bildene. Det har skapt 29 helt unike rom.

– Da vi etablerte hotellet, ønsket vi å skape et spesielt hotell. Min søster Katrine, som arbeider for Hålogaland Teater i Tromsø, er «kunstneren» i familien, og hun skapte kontakt med kunstnermiljøet, forklarer Strøm.

29 rom, men behov for flere

Kunst i trappeoppgangen. (Foto: Morten Holt)

Fra etableringen i 2009 til i fjor hadde hotellet kun 12 rom, og i lengre tider ubetjent og selvbetjent, med en ansatt daglig leder. Men pågangen var stor, og det ble et sterkt behov for utvidelse.

Trond Strøm sammen med faren, malermester Tore Strøm, som har bygd hotellet. Han kjøpte opprinnelig bygget for å etablere leiligheter, men det endte opp med hotelldrift. (Foto: Morten Holt)

Omsetningen ble økt hver eneste måned. I fjor ble det derfor etablert 17 nye rom. Nå er alle funksjonene på hotellet fylt opp, men i deler av året kjøres det uten nattevakt. Og sjefen selv lager også frokosten – hvis det må til.

– Selv med utvidelse, har vi behov for større arealer, og vi håper å få bygd enda en etasje til, der vi blant annet håper å etablere en bar, møtelokaler og noen flere rom. Fra denne etasjen vil vi få fantastisk utsikt nordover – med panorama mot midnattssol og nordlys, sier Trond Strøm, som sammen med kona Vanja formelt tok over driften av hotellet i januar i år.

Trond, som opprinnelig kommer fra Andenes, har 22 års fartstid som vernepleier, mens Vanja, som kommer fra Lofoten, har arbeidet som aktivitør.

I sommer flyttet de sammen med de tre barna på 15,12 og 9 år fra Tromsø til Andenes, en by med rundt 3000 innbyggere.

Kjedefritt

De to har valgt å la hotellet være kjedefritt.

– Hele Andenes er egentlig litt spesielt i så måte. Svært få butikker er tilknyttet kjeder. Det har jo både ulemper og fordeler, men det særegne med Andenes er at du finner produkter du ikke finner så mange andre steder. Og et hotell som skiller seg ut fra massen. Så langt har vi følt det riktig å stå alene. Vi har fått utvikle hotellet slik vi ønsker, og publikum merker at vi byr på noe annerledes, sier hotelldirektøren.

I sommer åpnet hotellet også en egen kaffebar, noe som har ført til meromsetning. – Siden åpningen i juli har den stått for omtrent 10 prosent av totalomsetningen på hotellet, forklarer Strøm.

Saken fortsetter under bildet

Fra åpningen av kaffebaren på hotellet i begynnelsen av juli. Fra venstre Marthe Trana, Vanja Strøm, Trond Strøm, Pernille Rydningen og Mikkel Dagestad. Sistnevnte er fra Lippe kaffebrenneri. (Foto: Hotellet)

Etter en sommer som har gitt «blod på tann» for driverne, er nå utfordringen de «døde» månedene. I år var ikke januar-april så aller verst, men snart kommer høsten.

– November og desember er absolutt de mest utfordrende månedene her oppe, sier han.

Likevel, tall viser at Vesterålen som region opplever vekst i reiselivet, i motsetning til resten av Nord-Norge generelt og Lofoten spesielt.

Les hele saken og se flere bilder i magasinutgaven av Horeca (nummer 6 2013)

Powered by Labrador CMS