Servering COLOURBOX3073151

Utvikler julebordveiledningen for serveringssteder

I år som i fjor vil Næringsetaten i Oslo gå rundt på byens serveringssteder og tilby særskilt veiledning i alkoholloven med tanke på julebordsesongen. Til 2013-sesongen videreføres konseptet til også å innbefatte steder som ofte får besøk av julebordsgjestene etter at de har spist.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dermed er det en del steder som ikke serverer mat som også får tilbud om ekstra veiledning i alkoholloven.

Til sammen vil nærmere 100 steder få besøk av Næringsetaten i forbindelse med julebordsesongen.

– Har et ansvar

– De som skjenker alkohol, har stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves nå i julebordsesongen, sier direktør Gunnhild Haugen. (Foto: Morten Brakestad)

– Dette er et tilbud om dialog og en mulighet til å ta opp problemstillinger som kan oppstå i julebordsesongen. Det er ikke slik at utelivsaktørene alene har ansvaret for folks inntak av alkohol og hvordan de oppfører seg på byen. Men de som skjenker alkohol har stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves. Vi minner om at de må være observante på en annen måte nå i julebordstiden, sier direktør i Næringsetaten, Gunnhild Haugen.

Etter alkoholloven er det forbudt å skjenke eller selge alkohol til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Åpenbart påvirkede personer skal heller ikke befinne seg på steder med skjenkebevilling.

Les mer om Næringsetatens forebyggende arbeid for å hindre brudd på alkoholloven her

Skal være en trygg by

«Oslo skal være en trygg by. Utelivet skal være til glede for beboere og tilreisende. Næringsetaten avdekker hvert år mange tilfeller av overskjenking, og erfarer at skjenkenivået på utesteder er høyt. Bråk og vold henger ofte sammen med overstadig beruselse. Næringsetaten ønsker å være ute i forkant og bidra til forebygging i samarbeid med utelivsbransjen», heter det i en pressemelding fra Næringsetaten i Oslo.

– Det blir godt mottatt at Næringsetaten aktivt går ut og søker dialog med bransjen. Ved alle våre veiledningsbesøk får bransjen også informasjon om muligheten til å sende sine ansatte på en mer omfattende veiledningssesjon med Næringsetatens jurister, sier Haugen.

Les mer om regelverket for salgs- og skjenkesteder her

Råd og tips til serveringssteder

"

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Her er Næringsetatens tips og råd til utelivsbransjen for en hyggelig julebordsesong

* Ha nok folk på jobb.

* Øv på å si nei på en vennlig, men bestemt måte.

* Forbered/lær opp personalet med tanke på å takle spesielle julebordsutfordringer.

* Bruk internkontrollen aktivt. Gå gjennom aktuelle regelverk og interne rutiner på forhånd.

* Ikke gi adgang til åpenbart påvirkede personer og ikke sett deg i den situasjonen at dine kunder blir åpenbart påvirket.

* Husk at du plikter å sørge for at personer som ikke kan ta vare på seg selv får nødvendig bistand.

* I julebordsesongen er mange gjester uvant med utelivet. Ikke alle har like stor alkoholtoleranse.

* La både bartendere, servitører og dørvakter ta runder i lokalet for å sjekke beruselsesgraden.

* Vær raus med vannglassene. Tilby alkoholfri drikke innimellom servering av alkoholholdig drikke.

Powered by Labrador CMS