Losby Gods Herrebrøden og Fjellheim (3)

Styrer hotellet med en app

For noen år siden tok Losby Gods i Lørenskog i bruk en elektronisk løsning for HMS-arbeidet. Hotellet har ikke angret på dette: – Verktøyet har gjort hverdagen vår mye enklere.

Publisert

HMS-ansvarlig Espen Herrebrøden (t.v.) og hotelldirektør Geir Harald Fjellheim ved Losby Gods i Lørenskog har fått en enklere hverdag med elektronisk HMS. (Foto: Jan Tveita)

– Jeg har en svakhet for alt av elektronikk og duppeditter, så derfor var jeg ikke så vanskelig å overtale da HMS-ansvarlig Espen Herrebrøden kom med forslaget om å tas i bruk et elektronisk HMS-verktøy, sier hotelldirektør Geir Harald Fjellheim ved Losby Gods i Lørenskog.

I ettertid har da heller ikke hotelldirektøren angret på denne beslutningen:

– Hotelldrift krever at du til enhver tid har mange baller i lufta, og det er mye å holde styr på. Og selv om kontroll selvsagt er viktig, er det desto viktigere at du kan dokumentere alt du gjør og har gjort, understreker han.

Sparer papirarbeid

Verneombud Anne Karin Auflem, til daglig bookingkonsulent på Losby Gods tar vernerunden sammen med HMS-ansvarlig Espen Herrebrøden. Eventuelle avvik som oppdages underveis, legges rett i appen på iPad-en. (Foto: Jan Tveita)

– Det er nettopp med tanke på dokumentasjonen at hotelldirektøren ser de store fordelene med et elektronisk basert verktøy: – Vi sparer oss for utrolig mye papirarbeid, slår han fast. Nå foregår dokumentasjonen av arbeidet elektronisk og på internett. Dermed sparer vi ikke bare selve papirarbeidet, vi sparer også store mengder papir ved hotellet, sier direktøren.

Miljøfyrtårn og historisk hotell

Losby Gods.

– Vi tok i bruk HMS-verktøyetKubai 2010, opplyser HMS-ansvarlig Espen Herrebrøden. Målet vårt var å forenkle og effektivisere HMS-arbeidet, rett og slett spare tid og penger ved å ta i bruk en databasert løsning, forklarer han. Nå har leverandøren også utviklet en app i tre versjoner, én for iPhone, én for Ipad og en for androidbaserte smarttelefoner og nettbrett.

Losby Gods er medlem av organisasjonen De historiske hoteller.

– Da det for noen år siden ble besluttet at de historiske hotellene skulle miljøsertifiseres, utvikletKubaelektroniske løsninger for miljøledelse, sier Herrebrøden.

Losby Gods startet miljøsertifiseringsprosessen i 2009, Fristen går først ut neste år i 2014, men Losby Gods har allerede fått diplomet på veggen og kan kalle seg miljøfyrtårn.

– Dette ble inngangsporten også for HMS-systemet vårt, forklarer Herrebrøden. Vi tok kontakt med selskapet og forhørte oss om de hadde løsninger for internkontroll og HMS, og vi ble da introdusert for den første versjonen av den løsningen vi fortsatt bruker i dag.

Daglig leder Lars Olborg (t.v.) og kjedeleder Nick Sandberg i Kuba Norge. (Foto: Jan Tveita)

Kuba

For 15 år siden stiftet Lars Olborg selskapet Norsk Kvalitetsforum AS. Olborg utviklet først plattformen Bra HMS. Denne ønsket han å videreutvikle, og i november i fjor lanserte selskapet HMS-verktøyetKuba.

– De gamle brukerne avBra HMS er nå over på Kuba, og til sammen har vi rundt 300 brukere av våre systemer, opplyser daglig leder Lars Olborg i Kuba Norge AS.

Kuba har bygd opp et nettverk av 40 agenter i Norge, med Nick Sandberg som leder. Agentene er blant annet spesialister i HMS og Miljøfyrtårn.

Olborg legger til at det koster mellom 4000 og 30 000 kroner pr. år benytte seg av Kubas HMS-verktøy. Prisen avhenger av antall ansatte i virksomheten.

– Nå er app-en klar, og Kuba-kjeden satser på nye bransjer som bygg og anlegg og kjeder, opplyser Lars Olborg, som også har ambisjoner om å gå inn i de andre nordiske landene.

Les hele saken i magasinutgaven av Horeca (nummer 6 2013)

Powered by Labrador CMS