Salt i maten

Mindre salt i maten

Kjøttbransjen har kuttet saltmengden i produkter vi spiser mye av. Syv av ti kjøttprodusenter har redusert saltinnholdet de siste årene. De produktene som flest har redusert saltinnholdet i, er pølser, påleggsprodukter som kokt skinke og roastbiff, og farseprodukter som kjøttkaker, hamburgere og karbonader.

Publisert

For mye salt er ikke bra for helsa (Foto: Animalia/Moment Fotografi as)

Det går fram av en spørreundersøkelse gjennomført av fagsenteret Animalia. Produsentene har ikke oppgitt hvor mye saltinnholdet er redusert i de ulike produktene.

Salt og fett i kosten er hovedtemaer for kostholdskonferansen MeetEat, som arrangeres i Oslo denne uka. Konferansen er en møteplass for beslutningstakere innen kjøttbransjen, helse, landbruk og forskning.

– Det foregår mye forskning og flere helserettede utviklingsprosjekter i kjøttbransjen som vil bli belyst på konferansen, sier prosjektleder Ellen-Margrethe Hovland.

Godt, men farlig

Nordmenn spiser i gjennomsnitt ti gram salt om dagen, det dobbelte av anbefalt mengde.

– Brødvarer og kjøttprodukter er våre største saltkilder. Hvis mengden salt kuttes i slike varer, kan det bidra til en reduksjon av saltinntaket, som igjen kan gi en gunstig helseeffekt, sier hun.

Salt har flere funksjoner i maten, som smaksforsterker, bindemiddel og konserveringsmiddel. Men for mye salt i kosten kan øke risikoen for høyt blodtrykk og påfølgende hjerte- og karsykdommer.

– Hovedkriteriet for utvikling av nye eller forbedrede produkter er at kundene ønsker å kjøpe dem. Derfor er det viktig at man som forbruker etterspør og kjøper varer med mindre salt. Produsentene er nemlig villige til å gjøre noe med saltinnholdet, sier Ellen-Margrethe Hovland.

Eget salt-prosjekt

Næringsmiddelindustrien i Norge arbeider systematisk med å redusere saltinnholdet i flere varer. Tre av fire utvalgte varer i prosjekt Salto er kjøttprodukter. Det er leverpostei, pølser og kokt skinke, i tillegg til ost.

Store matprodusenter som Orkla Foods (Stabburet), Nortura og Tine jobber sammen med mindre produsenter som Ådne Espeland og ulike forskningsinstitusjoner for å finne gode erstatninger for salt. Målet er 25-50 prosent reduksjon i saltmengden i de utvalgte kjøttproduktene.

En rekke tester gjennomføres for å finne ideell kombinasjon av god smak, tekstur og holdbarhet etter at saltmengden er redusert, og siste nytt om prosjektet presenteres på MeetEat tirsdag.

Kostholdskonferansen bygger videre på helsemyndighetenes handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen.

– MeetEat-konferansen er kjøttbransjens svar på handlingsplaner fra Verdens Helseorganisasjon og norske helsemyndigheter, der vi som bransje går inn i en reell dialog, sier Hovland.

I tillegg til fagpersoner fra kjøttbransjen, mønstrer konferansen foredragsholdere fra Sintef, Helsedirektoratet og nordiske utdanningsinstitusjoner innen ernæring og helse.

Newswire

Powered by Labrador CMS