Omslag Horeca 07 13

Horeca nummer 7 på vei

Årets sjuende magasinutgave av Horeca er nå på vei til abonnentene. Denne gangen har vi blant annet fokusert på Matomsorgsprisen, en pris som gis en person eller en institusjon som serverer den samme gjesten dag etter dag – året rundt. Dessuten er en annen gjev pris, landets beste hotellfrokost, delt ut, og Rica Nidelven befester sin posisjon. Vi har også sett nærmere på hvilke viner som passer til tradisjonell norsk julemat.

Publisert

Forsiden på Horeca nummer 7 2013. (Foto: Morten Holt/Layout: Kari-Anne Ruud)

Formålet med Matomsorgsprisener å understøtte og motivere aktører i norsk matomsorg som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving til hele fagets og bransjens beste.

Med aktører i norsk matomsorg menes institusjoner, kantiner, personalrestauranter og foretak basert på matomsorg og overnatting knyttet til institusjoner.

Hovedkriteriet for å bli vurdert som kandidat til prisen, er å ha gjennomført en nyskapende innsats som kan komme hele faget til gode. I år var det et stort institusjonskjøkken, Bærum Storkjøkken, og tjenesteleder Hanne Hagen-Jensen, som fortjent fikk prisen.

Les mer i Horeca nummer 7 2013

Bli abonnent på Horeca her

Landets beste hotellfrokost

– Det handler om kultur og innovasjon, sier hotelldirektør på Rica Nidelven, Bjarte Gjerde, når han skal forklare hvorfor hotellet har vunnet Twinings Best Breakfast, eller landets beste hotellfrokost, åtte år på rad!

Men frokostveien ikke var så enkel denne gangen. For det var nemlig Britannia Hotel som vant den fylkesvise kåringen for Sør-Trøndelag tidligere i år, og Nidelven måtte derfor gjennom et ekstra nåløye for å komme til finalerunden.

Grunnen var at i sommer gjennomførte hotellet et stort oppussingsprosjekt, noe som gjorde at frokosten ikke kom opp på det nivået som juryen ønsket, men da de avsluttende og siste besøkene ble gjort utover høsten, var juryen samstemt. Rica Nidelven serverer fortsatt landets beste frokost.

Lille Nythun Høyfjellstue i Valdres har hevdet seg i frokostkåringen de siste årene, og fikk i år Årets nisjepris. Vi har besøkt stedet for å se hva de de gjør på Nythun for å hevde seg så bra mot de «store».

Les mye mer om frokostkåringen i Horeca nummer 7 2013

Julemat og julemat

Det er ikke alltid like enkelt å finne de riktige vinene til tradisjonell norsk julemat. Tidligere i høst var et smakspanel i aksjon på Grand Hotel for å prøve å finne de beste variantene.

– Sett fra en gastronomisk synsvinkel er det etter min mening bedre med vin. Stadig flere velger vin til bordens gleder i førjulstiden, sier vinentusiast Svein Lindin.

Se hvilke viner smakspanelet valgte til ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk, lutefisk og rakfisk i denne utgaven.

Bli abonnent på Horeca her

Ny Oslo-restaurant

Festningen Restaurant, som ble åpnet onsdag 16. oktober, er en nytt og spennende tilskudd til Oslos restaurantverden. Restauranten blir den første restauranten på Akershus Festning – med panoramautsikt mot Oslofjorden, Aker Brygge og området rundt Oslo Rådhus.

Det er Fursetgruppen som står bak. Bjørn Tore Furset har fra før restauranter på flere strategiske steder i Oslo, og den nye restauranten føyer seg inn i rekken.

Til Festningen Restaurant har han selvsagt også fått med seg noen av de aller beste. Nicolas Blomgren Facchin (39), opprinnelig svensk, er daglig leder, mens engelske Jonathan Howell (34) er kjøkkensjef.

Les mer om Festningen Restaurant i Horeca nummer 7 2013.

Søkelys på frityrolje

Selv om det har blitt markant bedre bare i løpet av inneværende år, florerer det av usunne frityroljer på norske serveringssteder. Anners Bjerke, som er Norges andre olivenoljesmaker, og som har startet selskapet Botella AS, hevder at han har funnet en extra virgin olivenolje som kan erstatte usunne oljer, og som tåler varmebehandling over 200 grader, likeså røykpunktet.

– Antioksidantene i denne oljen bidrar til at når maten varmebehandles, vil den raskere enn andre oljer legge seg som et skall rundt maten, slik at den ikke trekker inn i maten som lages. Dette fører igjen til betydelig mindre forbruk av olje, sier Bjerke.

Les mer i Horeca nummer 7 2013

Interessant lesestoff

I den denne utgaven finner du for øvrig mye annet lesestoff – egnet for alle som arbeider i horecabransjen. Du kan blant annet lese portrettet med Fredrikke Næss, som overtok som administrerende direktør på ærverdige Grand Hotel tidligere i år.

Du kan også lese om Grand Hotels juleforberedelser. Videre kan du lese om Stabburet, som fra 1. oktober er fusjonert med Rieber & Søn AS til Orkla Foods Norge, og om Becks Brasserie/Café Osebro, som er vår typebedrift denne gangen.

Vi har også satt av noen sider til presentasjon av nyheter på drikkefronten foran årets julesesong.

Arbeider du i hotell- og restaurantbransjen? Bli abonnent på Horeca her

Fornuft og følelser

I det forrige nummeret startet vi en ny serie med åtte artikler om eiendoms- og virksomhetsoverdragelse. I hotell- og restaurantbransjen opplever vi et generasjonsskifte. Hvordan takles dette på best mulig måte? Henrik Sundt har skrevet artiklene. Denne gangen er temaet «Fornuft og følelser», der han ser nærmere på hvordan Følelsene lett kan ta overhånd og koste en eier til dels betydelige summer i et avgjørende øyeblikk der bedriften skal selges.

Les mer i Horeca nummer 7 2013

Faste spalter

I tillegg til en rekke andre små og mellomstore artikler, er det som vanlig masse lesestoff i de faste spaltene Bransjenytt, Nytt om navn, Landet Rundt, Norden Rundt, Verden Rundt, Produkter, Bransjejus, Bransjekalender og Messenytt.

God lesning!

Du kan abonnere på Horeca her

Du kan også abonnere gratis på nyhetsbrev fra Horecanytt.no her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS