Sortland Hotell15

Gode tider for Sortlandhotellene

Det begynte med lille Strand Hotell, som utfordret storebror Nordic Sortland. Etter hvert overtok eierne av Strand også Nordic-hotellet, som nå heter Sortland Hotell. Siden har de økonomiske pilene bare pekt oppover. Både 2010, 2011 og 2012 kunne Sortlandhotellene AS, som innbefatter Strand Hotell og Sortland Hotell, vise til gode resultater og en driftsmargin godt over 10 prosent. Omsetningen har steget fra 17 millioner kroner i 2008 til over 22 millioner kroner i 2012.

Publisert

Harald Mical Jakobsen foran maleri Fransk Besøk, som den lokale kunstneren Tove Hov Jacobsen, for øvrig Haralds svigerinne, har laget. Hun står bak dekoreringen av samtlige rom. Bildet bak ble, i likhet med mange andre bilder, innkjøpt til hotellet i forbindelse med gjenåpningen i 2004. Bak i maleriet troner Møysalen (1262 moh.), som rager høyt opp sør for Sortland. (Foto: Morten Holt)

– Så langt må 2013 betegnes som «greit» for oss, sier Harald Mical Jakobsen, som står bak hotellene på Sortland, som for øvrig ikke har noen kjedetilknytning.

Hotellkjedenes utbygginger i Svolvær, Harstad og Narvik medfører nok at Vesterålen ikke står på utbyggingskartet. Bedriften gjorde klare valg for sommeren 2013 ved å si nei til turoperatører som ikke var villig til å betale hotellets pris.

– Dette medførte at vi mistet våre to største kunder. I ettertid kan det se ut som om vi gjorde et riktig valg. Vi gikk ned i belegg, men oppnådde økt snittpris, sier Jakobsen.

Somrene i Europa spiller inn

<p>Sortland Hotell har en 105 år lang historie bak seg, og går bedre enn noen sinne. (Foto: Morten Holt)
</p>

– Dårlig forsommer i Sør- og Mellom-Europa gjorde nok sitt til den store nedgangen på utenlandsturismen i Nord Norge. Da sommertrafikken tradisjonelt har vært svært viktig for distriktshotellene, burde Innovasjon Norge og Nordnorsk reiseliv enkelt kunne finne ut om svikten er en trend eller forbigående. Det er tross alt bare noen få operatører som gjennom alle år har brukt vår landsdel aktivt. Det har vært et sterkt fokus på vinterturisme, mens en har tatt sommerturismen for gitt. 2013 viser at vi også må fokusere sterkt på sommerturismen, mener Jakobsen, som også tror at Arctic Race blir viktig i årene som kommer. Det er gedigen reklame for regionen.

– I perioden nyttår til medio mars har vi de siste årene hatt engelske nordlysturister i samarbeid med Discover Arctic. Med flere direktefly til regionen har vi tro på at dette konseptet skal øke i omfang. Innen en radius på to timer har vi i regionen fem flyplasser, herav to storflyplasser.

Ble til Sortlandhotellene AS

<p>Sentrale medarbeidere på Sortland Hotell; fra høyre Grethe Dahl Bendiksen, Siv Marit Aronsen og Espen Jakobsen.</p>

Harald M. Jakobsen startet Strand Hotell i 1990. 14 år senere tok han over Sortland Hotell. I de 14 årene hadde han kjempet til seg markedsandeler fra storebror. Nå skulle de samme gjestene «flyttes» tilbake.

<p>Åpningen av Saabyes bibliotek er nok det største jeg har vært med på i min snart 40-årige restaurant- og hotellkarriere, sier hotelleier Harald M. Jakobsen. (Foto: Morten Holt)
</p>

– Det var en vanskelig situasjon, akrobatikk på høyt nivå! Kunder som vi hadde fått fra Sortland Hotell sa jo at de aldri mer skulle sette sine bein der! Våre medarbeidere på Strand gjorde en kjempejobb med å samkjøre de to hotellene, sier Harald M.

I løpet av 2008 ble driften av begge hotell styrt fra Sortland Hotell, og Strand ble et avlastningshotell – brukt når det ble behov. Samtidig ble driften av de to hotellene samlet i ett selskap, Sortlandhotellene AS.

– Siden overtakelse har hotellbransjen blitt stilt på mange prøver, men med hjelp av et sterkt nettverk og solide støttespillere og gode og trofaste medarbeidere har vi «stått han a’», sier Harald M.

Yrkestrafikken og kurs/konferanse er viktig

<p>Marry Hansen og Svein Rasmussen er to av de trofaste medarbeiderne på kjøkkenet på Sortland Hotell. (Foto: Morten Holt)
</p>

Sortlandhotellene AS ble etablert like etter at Lofast ble etablert. Fastlandsforbindelsen fra Lofoten førte til at beleggstallene for hotellene i Sortland falt dramatisk, og nye tanker og ideer måtte til for å få trafikken tilbake til den blå byen.

– Det lyktes vi med, konkluderer Jakobsen.

– Om lag 20 prosent av våre rominntekter kommer fra kurs- og konferanse. Vi har for øvrig en formidabel økning i de siste par månedene i forhold til tidligere år, noe som vi tilskriver høy aktivitet i næringslivet. Et lite byhotell er utrolig avhengig av aktivitetene som skapes i regionen, sier Harald M. Jakobsen.

Ingen tradisjonell oppbygning

Du finner ingen hotelldirektør, hotellsjef eller restaurantsjef på Sortlandhotellene. Harald M. Jakobsen er altmuligmann, eier og pådriver for alle de andre ansatte. De som har vært med i mange år har sine forskjellige ansvarsområder.

– Men, det er voksne, ansvarsfulle mennesker som alle opptrer som verter i møte med gjestene.

– Det er absolutt ingen tradisjonell hotelloppbygning her. Det har gitt resultater for oss, sier Jacobsen, som legger til at både vareprosent, lønnsprosent og bedriftsinternt klima er i stadig bedring. – Dette er faktorer vi kan påvirke, som igjen fører til gode resultater, sier han.

<p>Harald M. Jakobsen ved bysten av Knut Hamsun i Hamsun-foajeen på hotellet. (Foto: Morten Holt)
</p>

Kulturhotellet i nord

Etter fusjonen i 2008, gikk engasjerte Harald M. raskt i gang med å få ideer og tanker ut i livet. Hvordan skulle hotellene videreutvikles?

– Det er ikke nok å tilby bare mat og overnatting – selv om det er det alltid er det viktigste. Vi må by på mer for å trekke gjester. Med det mener jeg opplevelsesprodukter og – aktiviteter basert på Vesterålens historie, natur og kultur. Jeg ville derfor skape «kulturhotellet i nord», sier han.

Hotellet, med sin 105 år lange historie, hadde også egne kulturbein å stå på. Både Knut Hamsun og Lars Saabye Christensen har bodd på hotellet, og Saabye Christensens bøker henter tema og handling fra Sortland. Hotellet er nevnt ved flere anledninger. – En gal hotelldirektør er også nevnt. Kanskje det var meg, humrer Harald M.

Saabyes bibliotek og Hamsun-foajeen

<p>Foruten bysten av Lars Saabye Christensen, finner du mye spennende materiale i Saabyes bibliotek, blant annet originale notater. (Foto: Morten Holt)
</p>

Det har endt med Saabyes bibliotek (åpnet 2008) og Hamsun-foajeen (åpnet 2009).

Kunstneren Nico Widerberg har for øvrig laget en byste av både Saabye Christensen og Hamsun – som kan sees på hotellet.

Harald Mical Jakobsen sammen med sønnen Espen, som også er engasjert i hotelldriften på Sortland. (Foto: Morten Holt)

– Jeg tror åpningen av Saabyes bibliotek er noe av det største jeg har opplevd i min restaurant- og hotellkarriere, sier Harald M. Nylig fylte Saabye Christensen 60 år, med Harald M. som gjest, og nå er Saabyes bibliotek blitt enda mer kjent i forfatterens bekjentskapskrets.

Ved døra telles antall besøkende. Da Horeca var på besøk hadde 1,5 million mennesker gått over terskelen til biblioteket.

– Jo da, jeg tror vi er i ferd med å gå god for begrepet «kulturhotellet i nord», konkluderer Jakobsen.

Sortlandhotellene er vår typebedrift i magasinutgaven av Horeca (nummer 6 2013).

Les hele saken og se mange flere bilder i bladet.

Les også portrettet med Harald Mical Jakobsen i samme utgave

Powered by Labrador CMS