Herman Friele

Friele selges ut av Norge

Friele blir en del av verdens tredje største kaffekonsern. Familien Friele har drevet kaffeimperiet fra Bergen i sju generasjoner, men nå overtar den nederlandske kaffegiganten D.E Master Blenders 1753 (DEMB) selskapet. Familien Friele beholder en liten eierandel inntil videre, skriver BT.no. Selskapet skal fortsatt ligge i Bergen, og ingen ansattre skal i utgangspunktet bli berørt av oppkjøpet.

Publisert

– Dette har vært en vanskelig beslutning å ta, sier styreformann Herman Friele.

Kaffehuset Friele var et rent familieselskap fra 1799 til 1988. Siden 1994 har familien Friele sittet på 55 prosent av aksjene, mens der nederlandske selskapet har eid 45 prosent. Men nå øker DEMB eierandelen til 90 prosent.

DEMB ble for øvrig kjøpt opp av den tyske investorgruppen Joh A Benckiser tidligere i år.

Familien Friele

Familiens aksjer har de siste årene – frem til i dag, vært fordelt på Herman Friele, datteren Birgitte Friele og Hermans bror Berent Friele. Berent Friele, bosatt i Sveits og betydelig mer mediesky enn sin bror, har den største eierandelen i familien med sine 27 prosent, mens Herman Friele (70), som i mange år ledet i kaffehuset, og er nåværende styreformann, eier ca. 13 prosent av aksjene. Herman var i perioden 2003-2007 ordfører i Bergen for Høyre. Birgitte Friele (35) eier om lag 15 prosent av aksjene.

– Som å kutte navlestrengen

– Det føles som å kutte navlestrengen. Alle synes dette har vært en vanskelig beslutning å ta, men det hadde aldri blitt en realitet om ikke familien mente dette var riktig for bedriften, sier styreformann og deleier i kaffehuset, Herman Friele til BT.no.

Olav Munch fortsetter som administrerende direktør.

Selskapet skal fortsatt ligge i Bergen, og ingen ansatte skal i utgangspunktet bli berørt av oppkjøpet. Et mer internasjonalisert kaffemarked hvor produktutviklingen går raskt, er hovedgrunnen til at de nå selger, skriver avisen på nett.

Fortsetter i nøkkelroller

– Vi beholder 10 prosent fordi vi følte det ble for mye å selge alt på en gang. I praksis har vi ikke så mye innflytelse med en så liten eierandel, men vi klarte ikke å kutte alle bånd med en gang, sier Friele.

Familien har avtalefestet at Herman Friele skal fortsette som styreformann, Birgitte Friele fortsetter som styremedlem og Olav Munch fortsetter i stillingen som administrerende direktør, skriver BT.no videre

Les hele saken på BT.no

"
Powered by Labrador CMS