McDonalds Nedre Slottsgate 1983

Feirer 30 år i Norge: Har solgt 500 millioner burgere

Mandag 18. november er det 30 år siden den første McDonald’s-restauranten åpnet i Norge. Siden oppstarten i Nedre Slottsgate har gründerverket til Theo Holm blitt landets største restaurantkjede, med 72 restauranter og over en halv milliard solgte hamburgere.

Publisert

Fra McDonald's i Nedre Slottsgate i Oslo i 1983. (Foto: McDonald's)

Det tok Holm åtte år før drømmen om å etablere McDonald’s i Norge ble en realitet. Publikumstilstrømningen var så stor i ukene etter åpningen at man enkelte dager måtte avvise folk i døren.

– Theo Holm skapte McDonald’s i Norge og er grunnen til at 36 millioner nordmenn besøker våre restauranter hvert år, sier Margaret Brusletto, kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s Norge AS.

Avisannonse for åpningen av McDonald's i Norge i 1983. (Illustrasjon: McDonald's)

Theo Holm drev McDonald's i 25 år før han døde i 2008. På åpningsdagen omsatte restauranten i Nedre Slottsgate for 76 001 kroner og 75 øre. I dag omsetter McDonald’s for 1,45 milliarder kroner hvert år.

40 millioner hamburgere årlig

Siden 1983 har McDonald’s solgt over 500 millioner hamburgere av kylling og storfekjøtt i Norge. I dag selges det ca. 40 millioner hamburgere årlig.

– Våre salgstall viser at konseptet appellerer til nordmenn og at Theo hadde helt rett da han tok sjansen på å etablere McDonald’s her i Norge, sier Brusletto.

McDonald’s kjøper årlig inn 850 000 kg kylling, 2,7 millioner kg poteter, 340 000 kg salat, 1,7 millioner iskrem og 2 072 318 kg storfekjøtt. 80 prosent av råvarene McDonald’s bruker, produseres av norske bønder.

Ungdom som står på

McDonald's på Berger nord for Oslo - anno 2013. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

På åpningsdagen i Nedre Slottsgate var 17 ansatte i sving. I dag har McDonald’s over 2000 ansatte i Norge. 70 prosent av disse er ungdommer i alderen 16 til 25 år.

– McDonald’s er tuftet på innsatsen til våre unge medarbeidere. Slik har det vært siden 1983. Uten norsk ungdom som står på hver dag hadde ikke McDonald’s overlevd i Norge. Så vi skylder dem en stor takk, sier Brusletto.

Blant de over 2000 ansatte er 89 ulike nasjonaliteter representert.

Isbergsalatens «far»

Noe få vet er at det er Theo Holms fortjeneste at isbergsalaten er å finne i norske butikker og restauranter. En kvalitetsbevisst Holm fant ikke et godt nok produkt i Norge og ble innvilget importtillatelse fra norske myndigheter. I dag produseres Isbergsalaten i stor skala i Norge.

– Theo var innovativ og fremoverlent i utviklingen av den norske McDonald’s-konseptet. Det var under hans ledelse at McDonald’s som første aktør i Norge innførte matmerking på produktene, sier Brusletto.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS