Eikhaugen1 Siv Grethe Stadaas

500 000 løvetann blir suksessirup

Det er Eikhaugen Gjestegard og Siv Grethe Stadaas som står bak innsamlingen av 500 000 løvetannblomster denne våren og sommeren. Hun er sikker på at tallet er korrekt. – Det går om lag 250 løvetannblomster på en liter, så derfor klarer jeg å regne ut dette store tallet, forklarer hun. Den gule blomsten er en viktig ingrediens i hennes unike produkt, løvetannsirup.

Publisert

Siv Grethe Stadaas lager løvetannsirup.

– Jeg er gartner og har et elsk/hat forhold til løvetann. Når den kommer om våren, da plukker vi den inn og pynter opp. Så blir den blomsten vi nærmest elsker å hate, den forbannede løvetannen. Men blomsten har masse smak og er blant annet god i salat. For noen år siden kom jeg over en gammel oppskrift på løvetannvin, og bestemte meg for å prøve å lage sirup av løvetann, inspirert av den.

Noen år med testing

Resten er historie. Løvetannsirup lages ved å koke opp blomstene og la dem trekke, kjøle ned, sile og koke opp igjen. I tredje og siste koking er væsken redusert nok og tilsettes sukker og syre.

– Det ble noen år med testing før jeg fant den smak og konsistens jeg var på leting etter. Nå har jeg den rette formelen, sier Stadaas, og sirupen som sødmefylt og svakt syrlig, med nøtteaktig og floral ettersmak.

Til vilt og hjortekarbonader

Løvetannsirupen passer veldig godt til vilt og hjortekarbonader.

– På hjorteburgeren vår bruker vi løvetannsirupen i stedet for ketchup, det er knallgodt! Vi har solgt flere tusen slike burgere og folk kommer tilbake og vil ha mer! Sirupen passer også for eksempel på ovnsbakt laks i ildfast form. Sammen med salt og pepper og en liten skje løvetannsirup som fremhever og spisser dette smaken! Spesialiteten fra Fusa brukes og på lapper, så dette er Vestlandets lønnesirup, mener Siv, som tar sirupen med til Berlin og Grüne Woche i januar.

– Der skal vi dele smaker og vise oss frem som et attraktivt reisemål sammen med de andre aktørene fra Fjord-Norge, sier Stadaas.

Eikhaugen Gjestegard har en rekke kulturarrangement, gardsutsalg, gourmetrestaurant og overnatting.

Les mer på Eikhaugen.no

Måltidets Hus koordinerer

Fra Hordaland deltar også Skakke Foredling, Ostegården og Nortura Evanger. Måltidets Hus koordinerer deltakelsen på Grüne Woche, sammen med Fjord Norge AS, fylkesmennenes landbruksavdelinger i Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland, Sogn og Fjordane og Innovasjon Norge.

Les mer på Maaltidetshus.no

Grüne Woche

Arrangeres 17. til 26. januar 2014

Har 400-500.000 besøkende hvert år

5000 journalister fra 70 land er ventet til Berlin

Norges stand er på 350 kvm og vi deltar for 27. gang

Arrangeres for 79. gang, og er et internasjonalt samlingspunkt for reiseliv, mat og landbruk.

"
Powered by Labrador CMS