Kari Synnøve Velde Haugen og Jan Idar Haugen gard

BU-prisen 2010 ga familien ny energi

Familien hadde aldri tatt seg tid og råd til en sydentur. Dermed var valget enkelt da prispengene på 50 000 kroner kom inn på kontoen: Mor og far og deres fem barn reiste til Kanariøyene.

Publisert

Kari Synnøve Velde Haugen og Jan Idar Haugen.

Det forteller vinnerne av Bygdeutviklingsprisen 2010, Kari Synnøve Velde Haugen og Jan Idar Haugen. De driver gard i Vindafjord, og har satset på Haugen Gardsskule som tilleggsnæring. Familien ble både glade og overrasket da de fikk prisen i 2010.

– Både oppmerksomheten og premien var overraskende og gledelig. Tilbudet vårt fikk positiv oppmerksomhet og vi fikk inspirasjon av BU-prisen, sier Jan Idar Haugen.

Les mer på Haugengardsskule.no

Undervisningsopplegg

"

Foto: Haugengardsskule.no

– Vi nådde flere med kunnskap om våre aktiviteter. I tillegg til full gardsdrift har familien et skoletilbud for barn og unge. Garden tar i mot 20-30 skoleelever fra hovedsakelig 4. - 10. trinn, og har et undervisningsopplegg der elevene kommer en eller to dager i uken.

– Det fungerer veldig bra for dem som kommer her, de deltar i våre oppgaver på garden og tilegner seg kunnskap og mestring utenfor klasserommet. Skolen og lærerne følger opp når elevene er på skolen.

Jan Idar og Kari Synnøve overtok garden i 1993. Haugen Gardsskule har vært i drift siden 2004 og har 4-5 faste assistenter. Elevene søker seg inn for hele skoleåret.

– De gir uttrykk for at dette er viktig for dem, de lærer mye og klassesituasjonen blir enklere. Flere av ungdommene holder kontakten når de går videre i livet og kommer tilbake når de har prosjekter eller Operasjon Dagsverk, sier Jan Idar Haugen.

Skapt ekstra arbeidsplasser

Kari Synnøve er utdannet adjunkt, og skolen gjør at både hun og Jan Idar kan ha fulle jobber på gården, i tillegg til en ansatt. Dermed har paret skapt nær to ekstra arbeidsplasser på garden. Familien Haugen har sauer, slaktegris- og melkeproduksjon.

Melkeproduksjonen foregår i robotfjøs som stod ferdig i 2007. I tillegg har de mange ulike smådyr, geiter, hester, hunder, kaniner, katter, høns, påfugler og ender som er viktige. Et gammelt eldhus er restaurert og fungerer som samlingsrom med kjøkken og toalett.

BU-prisen

Innovasjon Norge Rogaland og Fylkesmannens Landbruksavdeling deler hvert år ut Bygdeutviklingsprisen til personer som har vist god evne til nyskaping og nærings­utvikling innen landbruket.

BU-prisen består av et diplom og prispenger på 50 000 kroner. Fylkesvinnerne skal i neste omgang ut og kjempe om den nasjonale BU-prisen og ytterligere 250 000 kroner.

Fylkesprisen for 2013 deles ut på Gladmatfestivalen i Stavanger 24. juli i sommer. Les mer om vurderingskriterier og meld deg på her: http://www.innovasjonnorge.no/buprisen

"
Powered by Labrador CMS