Råde Selskapsmat Fire medarbeidere7

Suksess med catering i Østfold

– 50 prosent av det vi driver med er logistikk, hevder Josef Schreiner i Råde Selskapsmat. Det skal gå på skinner – fra de får gode og riktig mengde råvarer inn på kjøkkenet, til maten står servert på bordet riktig anrettet. Josef Schreiner har bygd opp Råde Selskapsmat fra grunnen av, på samme måte som han vektlegger å bygge opp rettene fra grunnen av – med tradisjonelle metoder. Det har gitt resultater.

Publisert

Fire av fem ansatte i Råde Selskapsmat. Fra venstre Inger Johanne Schreiner, Josef Schreiner, Madelen Rasmussen og Hoia Thi. Eyvind Ertesvåg var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto;: Morten Holt)

Da han gikk i gang med Råde Selskapsmat ville han bevise at det gikk an å drive en liten matbedrift fornuftig og med god økonomisk gevinst da han gikk inn i Råde Selskapsmat sammen med Knut Johannessen i 2000/2001.

Han har klart det til gagns. Omsetningen har vært stabil på 6-8 millioner kroner, og driftsmarginen har vært stabil mellom 15 og 20 prosent. I de aller beste årene også over 20 prosent.

Josef Schreiner har 53 års fartstid som kokk og servitør. (Foto;: Morten Holt)

Ville motbevise skeptikerne

– Det var så mange skeptikere som påsto at det ikke gikk an å få til dette med små ressurser og lite ansatte. Det ville jeg motbevise. Jeg visste at det gikk an å tjene gode penger på mat. Jeg hadde trodd alt nokså god erfaring fra Hotel City gjennom en årrekke, sier han, og viser til at så tidlig som i 1981 hadde han en kjøkkenomsetning på 20 millioner kroner på hotellet.

Målet med Råde Selskapsmat var å levere mat med samme høye kvalitet som du ellers ville oppleve i et etablert selskapslokale med servering.

– Forskjellen var bare at vi skulle levere maten på hjul, sier han.

Sentralt i Østfold

Firmaet etablerte seg sentralt – i Råde. I fem mils radius er det store byer som Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Samtidig er det ikke langt til «Indre», som de kaller det i Østfold. Altså de indre traktene mot Askim, Mysen og svenskegrensen.

– Enkelte perioder på året er det veldig stor pågang. Det har hendt seg at vi har hatt 30 selskaper i løpet av en helg. Da er det nok å ta seg til for fem ansatte, sier Schreiner.

På det meste har Råde Selskapsmat servert 350 personer samtidig. Det skjedde under åpningen av Eidet-tunnelen på E6 like nord for Sarpsborg. Serveringen foregikk inne i tunnelen.

– Men normalt serverer vi selskaper med 50 til 120 personer, sier Schreiner.

Innovasjon

Menyene oppdateres jevnlig, og Schreiner ser at nordmenn stadig får en tettere tilnærming til det internasjonale kjøkken.

– Selvfølgelig står det norske kjøkken sterkt. Men etter at vi de siste tiårene er stadig oftere på reisefot, ønsker vi også internasjonal mat servert også i Råde. Det har vi tatt konsekvensen av. Tapas er i dag en av bestselgerne, sier han.

– Vi har cirka 20 standardmenyer, men nesten i samtlige tilfeller er det individuelle tilpasninger, legger han til.

Kunnskap helt avgjørende

Råde Selskapsmat disponerer to firmabiler og en henger for utkjøring. – Men vi må ofte også ta i bruk våre privatbiler når pågangen er som størst, sier Josef Schreiner. (Foto: Morten Holt)

Josef og hans ansatte må stole på seg selv, stole på sine egne ferdigheter og sin egen kunnskap. Han forklarer.

– Driver du en restaurant, kan du besøke konkurrentene for å smake på maten. Og slik sett vite hva du selv må levere. Men dette er ikke like enkelt i cateringbransjen. Du må selv vite hva som må til, kjenne kundens behov. Og samtidig kunne servere alt fra to til 350 personer, sier han.

Han legger til at om lag 70 prosent av oppdragene er for private selskaper, resten for bedrifter og organisasjoner.

Riktig innkjøp

– I min lange tid på City hadde jeg ansvaret for innkjøp. Det har jeg dratt utrolig god nytte av i Råde Selskapsmat. For å få til et god økonomisk resultat er det svært viktig å kjøpe inn riktig mengde til riktig tid. Og beregne riktig pris for riktig vare og tjeneste, sier han, og legger til:

– Det er enormt hard og stor konkurranse på catering i Østfold. For å overleve må hele pakken fungere. Og det som kanskje er aller viktigst, er logistikken. Fra første til siste ledd! Jeg våger å påstå at av det vi driver med, er 50 prosent logistikk. Det må fungere optimalt hele veien, fra vi får råvarene til maten er servert. Det dreier seg om å jobbe med rasjonelle arbeidsmetoder hele veien, påpeker han.

To ganger i måneden kontrollerer Råde Selskapsmat seg selv – både når det gjelder metoder og økonomi – slik at de til enhver tid har kontroll på driften. De siste åtte årene kan cateringselskapet vise til trippel-A (høyeste kredittverdighet), særdeles sunn økonomi.

Kaldt og varmt

Med bare fem ansatte og forholdsvis lite lokale, begrenser det seg selv hvor mye varm mat Råde Selskapsmat byr på. Likevel er fire av 10 retter varme.

– Jeg har hatt som grunntanke hele veien at vi serverer sånn om lag 60 prosent kaldt og 40 prosent varmt. Da klarer vi å levere kvalitet, forklarer han.

Han tror også at de mange positive tilbakemeldingene fra kundene skyldes anretningen av maten.

– Vi gjør det ordentlig. Og bruker skikkelig utstyr; glass og stål. Ikke noe plast. Det skal være stil! sier han.

Trekker seg tilbake

Men nå – etter over 50 år i bransjen, er Josef Schreiner blitt pensjonist. I mai fylte han 67.

I løpet av sommeren håper han å få solgt Råde Selskapsmat til noen som vil drive selskapet videre. Prisantydningen er 3,5 millioner kroner.

Les hele typebedrift-saken og se flere bilder i Horeca nummer 4 2013

Powered by Labrador CMS