Peckels Kontor

Sjela på grønn resept

Navn etter en apoteker, grønnmalte vegger, museumsgjenstander og gjester fra storbedriftene i nabolaget. Men det er maten som er sjela på Peckels Resept, bedyrer Juan Garcia på Kongsberg. Han har drevet Pavarotti i Drammen og på Vollen i Asker, og Barolo på Kongsberg. Men nå har han trappet ned, og nøyer seg med én restaurant. – Jeg har fått kjeft hjemme, smiler den relativt ferske bestefaren.

Publisert

Grønnmalte vegger og gamle bilder preger kontoret til Juan Garcia, som har glassdør ut til restauranten. Langt fra et vanlig kontor. (Foto: Georg Mathisen)

Juan Antonio Garcia Parejo kommer egentlig fra Gran Canaria, driver restaurant i Norge, har samlet oppskriftene i Italia, men lager ikke mat selv til andre enn familien.

– Vi har utrolig god mat. Maten er sjela her. Og oppskriftene på sausene kommer fra Piemonte i Italia. Det er sausen som gir maten smak, konstaterer han.

Det begynte med at han var på ferie i Frascati utenfor Roma. – Så ble jeg kjent med en jente, og spiste middag hjemme hos henne og foreldrene, som kom fra Piemonte. Maten var fantastisk, og det ble mange middager i løpet av de tre ukene jeg var der, forteller Garcia.

Det førte til at da han ble tilbudt å overta Pavarotti i Drammen, satte han seg i bilen, kjørte til Piemonte og tilbrakte fire uker med det han selv beskriver som den best mulige blandingen av fransk og italiensk kjøkken.

Kjøpte oppskrifter

Kjøkkensjef Alizai Najibullah kan glede seg over at kvelden kan planlegges godt: Storkundene har allerede bestilt mat og drikke på forhånd. (Foto: Georg Mathisen)

– Jeg kjøpte oppskrifter, og noen steder fikk jeg oppskrifter av gamle damer som ikke skulle ha noe for dem. De ville ikke ha betalt, men jeg sørget selvsagt for at de fikk en gave. Latinere er veldig spesielle slik, ler Juan Garcia.

Hele tiden har han hatt ansatt kjøkkensjef, men oppskriftene og tilsmakingen tar han hånd om selv.

– Vi serverer for eksempel mye vilt. Når gjestene får antilope, reinsdyr og hjortefilet på en saus av morkler, så skjønner de at det blir dyrt på grunn av kjøttet. Det de ikke forstår, er at morklene er dobbelt så dyre, sier han.

Apoteker

Peckels Resept har vært igang siden lenge før Garcias tid. Peckel-familien kan skilte med alt fra Nordens første rabarbrahage til tran-gründeren Peter Møller, og altså en egen gate på Kongsberg, på den andre siden av Lågen i forhold til sentrum. Der ligger restauranten, med apoteker Peckel syklende rundt på logoen på velociped, og et par eksemplarer av mini-Veltepetteren rundt om i lokalene.

Huset er gammelt og godt tatt vare på, med alt fra musikkrom til fontenerom, og veggene prydet med gamle reklameskilter for mat, drikke og tobakk. De 200 sitteplassene er fordelt på seks rom over to etasjer.

– Til daglig bruker vi bare førsteetasjen. Men når kommunen eller de store bedriftene bestiller bord til grupper, vil de gjerne sitte litt unna andre gjester, forteller Juan Garcia.

De store bedriftene er helt avgjørende for omsetningen. 80-85 prosent av gjestene kommer fra Kongsberg Maritime, FMC Technologies og resten av det lokale næringslivet. Om beliggenheten ikke er ideell i forhold til sentrum, er den til gjengjeld god for firmakundene, og det over 200 år gamle huset er et ekstra trekkplaster.

Les hele saken og se flere bilder i Horeca nummer 4 2013

Powered by Labrador CMS