Illustrasjon unge kokker

Kokker og kjøkkenassistenters arbeidsmiljø

I forhold til andre yrkesaktive i Norge, er kokker og kjøkkenassistenter mer utsatte for arbeidsmiljøfaktorer som varmt arbeid, dårlige lysforhold og tunge løft.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

De er gjennomsnittlig eksponert for krav som tempo og tidspress samt muligheten til å bestemme selv, men oppgir å ha en lavere balanse mellom innsats lagt ned og belønning mottatt enn andre yrkesaktive, skriver Stami.no (Statens Arbeidsmiljøinstitutt).

Arbeidsmiljøforhold i kokkeyrket er mye diskutert i media. Som et bidrag til å nyansere debatten, kan man bruke data som er representative for yrkesgruppen for å danne seg et bilde av om arbeidsmiljøsituasjonen er slik mange hevder.

Et verktøy for å kunne se nærmere på arbeidsmiljøet i ulike yrker

Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og- helse ved STAMI har som oppgave å overvåke arbeidsmiljø og helsetilstanden blant yrkesaktive i Norge. Denne kunnskapen tilgjengeliggjøres blant annet via et overvåkingsverktøy.

I verktøyet, som er åpent tilgjengelig på nett, kan man identifisere arbeidsmiljø og helseforhold i 47 ulike yrkesgrupper og åtte næringsgrupper, basert på data fra levekårsundersøkelsen til SSB og sykefraværsdata fra NAV.

For å få et raskt overblikk over yrket en er interessert i, som for eksempel kokkeyrket, kan man gå inn på yrkesbarometeret. Her får en visualisert hvordan yrkesgruppen plasserer seg i forhold til alle yrkesaktive, om man er mer eller mindre eksponert for fysiske, kjemiske, mekaniske eller psykososiale og organisatoriske forhold.

Hva sier arbeidsmiljøkunnskapen om kokkeyrket?

Kokker og kjøkkenassistenter er mer utsatt for fysiske faktorer som varmt arbeid og dårlige lysforhold, kjemiske faktorer som blant annet vann på huden og mekaniske risikofaktorer som tunge løft.

For å få mer detaljert informasjon om ulike typer av forhold ved yrket, kan en se på spesifiserte eksponeringsforhold, slik som psykososiale og organisatoriske eksponeringsforhold. Det velges fra en rullegardinmeny. I tillegg kan en søke i STAMI-rapporten Faktabok 2011.

Ved å gjøre dette finner vi at kokker og kjøkkenassistenter plasserer seg på gjennomsnittet for alle yrkesaktive, når det gjelder krav slik som arbeidstempo, tidspress og mengde samt kontroll, slik som selvbestemmelse.

Kokker og kjøkkenassistenter rapporterer imidlertid om manglende informasjon knyttet til viktige beslutninger i virksomheten og urettferdig ledelse. Samtidig oppgir yrkesgruppen en opplevelse av lavere muligheter for faglig utvikling og at det er en mindre balanse mellom innsatsen man legger ned i arbeidet og lønnen man mottar.

Manglende motivasjon, engasjement, helseplager og sykefravær

Manglende motivasjon og engasjement, helseplager og sykefravær, kan skyldes forhold ved arbeidet. Samtidig som det er viktig å være oppmerksom på at slike konsekvenser kan skyldes mange forhold også utenfor arbeidslivet.

Dataene viser at selv om de fleste har en tendens til å svare høyt på spørsmål om motivasjon og engasjement, opplever kokker og kjøkkenassistenter å være blant de yrkesgruppene med lavest motivasjon i arbeidet.

Videre er kokker og kjøkkenassistenter blant de ti yrkesgruppene som er mest utsatt for arbeidsrelatert arm-/håndsmerter og smerter i bena, eksem og hudkløe, angst og depresjon, samt sykefravær utover 16 dager grunnet nakke/skulder/arm diagnose og oppbrukte sykepengerettigheter.

Saken er hentet fra Stami.no

"
Powered by Labrador CMS