Årets Kjøttprodukt Det Norske Måltid 2013

Norsk mat og drikke ble hedret

Det Norske Måltid er en årlig feiring av det mangfoldige norske mat- og drikkelandskapet. Lørdag ble vinnerproduktene i 2012 kåret under en flott finale i Stavanger konserthus.   

Publisert

Programleder Arne Hjeltnes og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum delte ut prisen for Årets kjøttprodukt 2012 til Sverre Johansen og Sadel av villsau fra DalPro på Hitra i Sør-Trøndelag. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

Én etter én ble vinnerne av Det Norske Måltid avslørt. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sto for prisutdelingen i kategoriene Årets ost og Årets kjøttprodukt.

– Vi har utrolig mye bra kjøtt i Norge takket være et solid landbruk og dyktige norske bønder, sa landbruks- og matministeren.

Årets kjøttprodukt til DalPro Gårdsmat på Hitra

Prisen for Årets kjøttprodukt gikk for andre år på rad til DalPro Gårdsmat på Hitra. DalPro har fått fram den aller beste kvaliteten av villsau fra produsenter i Hitra og Frøya til markedet. De ble belønnet med prisen Årets kjøttprodukt for sadel av villsau.

Årets ost fra Pascale Baudonnel

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med Pascale Beaudonnel som mottok prisen Årets ost for Kvit Undredal, vellagra. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

I kategorien ost var det Pascale Baudonnel, foregangskvinne for lokale gårdsysterier og bonde i Undredal Sogn og Fjordane som endelig kunne motta pris for Årets ost i Det Norske Måltid. Kvit Undredal, vellagret, er Årets ost 2012. Juryen mente at denne osten har sjel!

Årets fisk- og skalldyrprodukt til Villfisken AS

Programleder Arne Hjeltnes og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deler ut prisen for Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012 til Lagesildrogn fra Villfisken AS, Hallingby i Buskerud. Synne Vahl Rogn mottok prisen på vegne av Villfisken. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

Prisen til Årets fisk- og skalldyrprodukt ble delt ut av Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Denne gangen var det et innlandsprodukt som fikk flest poeng hos den nasjonale juryen, og prisen gikk til Villfisken AS, Hallingby i Buskerud, for Lagesildrogn, som er et nytt produkt i Norge.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen gledet seg stort over muligheten til å sette pris på de beste norske produktene og ønsker at dette skal inspirere produsentene.

– Det er opplagt at det er flere og flere som etterspør lokal mat og norske kvalitetsprodukter. Prosjektet og konkurransen Det Norske Måltid er et viktig tiltak for å synliggjøre mangfoldet av utsøkte råvarer og produkter som vi har i Norge. Det er godt å se at de norske råvarene og produktene får den anerkjennelsen og hyllesten de fortjener, sa ministeren.

Årets nyskapning fra Holte Gård

Administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge delte ut prisen for Årets nyskapning til Halvor Olsen og Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal i Telemark. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

Prisen for Årets nyskapning ble delt ut av Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Vinneren er Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal. Juryen mente dette er en spennende nyhet med god smak av and, behagelig konsistens og flott presentasjon.

Smaken av Norge

Under finalefesten i Zetlitz-salen i Stavanger konserthus fikk 600 gjester, smake på en lang rekke av de beste norske matproduktene i 2012, blant annet nyskapningen andekråsconfit. Menyen var satt opp av Maestro F&B/ Spiseriet ved kjøkkensjef Gunnar Hvarnes. Norsk drikke fulgte hele måltidet.

Om konkurransen Det Norske Måltid

I Det Norske Måltid er landet delt i regionene NORDPÅ, MIDTI, VESTPÅ, SØRPÅ og ØSTPÅ. Etter regionale nominasjoner og juryering, ble ett produkt fra hver region, i hver kategori, sendt videre til finalen. Den seks mann sterke fagjuryen med Bent Stiansen som leder har bedømt de tjue finalistene og smakt seg fram til vinnerne i fire kategorier: Årets kjøtt, Årets fisk og skalldyr, Årets ost og Årets nyskapning.

Årets øl, Årets kremmerpris og Årets hederspris har hatt egne juryer.

Årets kremmerpris gikk til Stangeland Mølle i Sandnes, som eies og drives av familien Aareskjold og har produsert havreprodukter siden 1846. Familietradisjonene videreføres nå av Marianne Aareskjold, femte generasjon Aareskjold og utdannet møller. Hun sikrer at det brukes råvarer av høyeste kvalitet, som er næringsrike og spesielt egnet til å lage havregryn av. Havren blir dampvalset under høyt trykk, noe som gir lyse havrekorn med perfekt konsistens og en fantastisk smak av havre. Havregryn kan brukes til alt fra grøt til kjeks.

Les om Årets øl her

Les om Årets hederspris her

Horecanytt vil senere i kveld oppdatere med en sak om de som har blitt Årets matlag.

Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er et samarbeidsprosjekt som involverer en rekke aktører i hele måltidsnæringen. Prosjektet har som mål å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning. Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid.

Les mer på www.detnorskemaltid.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS