Storfekjøttproduksjon i Norge

Økt storfekjøttproduksjon i Norge

Faglig og økonomisk løft, utvikling av marked og nye samarbeidsformer er i følge Tor Arne Ruud i Animalia de viktigste virkemidlene for å øke storfeproduksjonen i Norge.

Publisert

I oktober 2012 nedsatte landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum en ekspertgruppe som ble bedt om å komme med anbefalinger for hvordan trenden kan snus til økt produksjon av storfekjøtt i Norge. Ekspertgruppen leverte torsdag 14. februar sin rapport til statsråden. Direktør Tor Arne Ruud i Animalia har ledet gruppen.

Statsråden takket for en grundig og faglig solid rapport. - Et viktig mål er å styrke lønnsomheten i storfeproduksjonen, sa Slagsvold Vedum. – Denne rapporten har tatt utgangspunkt i dagens storfepopulasjon og skisserer tiltak både på kort og lang sikt. Dette gir partene en god meny av ulike virkemidler, sa statsråden. I følge ekspertgruppen er de viktigste muligheter for å øke produksjonen av norsk storfekjøtt i dagens populasjon:< br>På kort sikt: - Økning av slaktevekt for lette okseslakt - Oppfôring av kalv som i dag ikke slaktes som kvalitetskalv På litt lengre sikt:- Flere kalver per årsku- Økt anvendelse av bruksdyrkrysning og planmessig krysning med kjøttfe For å stimulere til dette er viktige tiltak: • Faglig løft, som kan bidra til både økt produksjon og forbedret lønnsomhet • Spesiell fokus på de tyngste kostnadsdriverne i produksjonen• Innretning av tilskudd slik at det i sterkere grad fremmer produksjon av kjøtt

For å øke populasjonen med flere dyr og flere besetninger er det i tillegg til ovenfor nevnte behov for: - Utvikling av rimelige og rasjonelle bygningsløsninger- Økt støtte til investering og finansiering av bygg og innkjøp av dyr

De spesifikke rådene knyttet til markedsmessige forhold, produksjonsfaglige muligheter og innretning på tilskudd finnes i selve rapporten.

Last ned hele hele rapporten her

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS