Fredrikke Næss15 hovedB

Klar for sin første Nobel

Det nærmer seg den første Nobel-banketten for Fredrikke Næss. Det gleder den nye direktøren på Grand Hotel seg stort til. For på Grand Hotel betyr Nobels Fredspris, og det gjeve besøket nå i desember, mer enn for alle andre hoteller her til lands.

Publisert

Fredrikke Næss. (Foto: Morten Holt)

Hotellet har i mange år hatt æren av å huse prisvinneren eller prisvinnerne – og vært vertskap for den sagnomsuste banketten.

Den nytilsatte direktøren smiler: – Ja, det betyr mye for hotellet. Jeg skjønner at noen ansatte her ikke teller antall år de har vært her, men hvor mange Nobel de deltatt på! Og hun er trygg på at den erfarne staben leverer med stil igjen i desember.

– Det er av de absolutt viktigste dagene i året for hotellet, sier hun.

Begynte på Gabelshus

Hotellkarrieren startet da hun var ekstrahjelp på Hotel Gabelshus i Oslo i russetiden – for snart 25 år siden. Deretter har karrieren skutt fart, via flere av de store kjedene i Norge – til hun nå har styringen for ett av Norges mest respekterte hotell, Rica-hotellet Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo sentrum.

– Jeg likte stemningen og atmosfæren på hotell fra første stund. Etter råd på videregående skole, hadde jeg planer om enten psykologi- og juss-studier, men fant ganske raskt ut at det var hotellveien jeg ville gå, sier 43-åringen.

Hun utdyper:

– Hotellivet og -stemningen fascinerte meg.De fleste som bor på hotellskal kanskje delta på et viktig møte eller middag, og jeg liker stemningen i lobbyen med alle forventningene når alle de flotte gjestene enten skal ut å spise eller hygge seg på andre måter.

– Hele atmosfæren som er på et hotellappellerte til meg, selv om jeg på slutten av 80-tallet ikke gikk med noen tanker om at det var hotelldirektør jeg skulle bli, sier hun.

Flere hoteller i Oslo

Fredrikke Næss i Nobel-suiten. (Foto: Morten Holt)

Det trodde hun nok sikkert ikke da hun startet i sin første faste jobb – som resepsjonist på Thon Hotel Cecil som 21-åring i 1991, men da var hotellveien definitivt bestemt. Noen år senere ble hun hotelldirektør akkurat her, og det var da hun så ut av vinduene og over Eidsvolls plass at hun begynte å drømme om Grand. Kanskje havnet hun der en gang?

Men før hun kom så langt, skulle hun lede et av Oslos andre «storhoteller», Clarion Hotel Royal Christiania i 2 ½ år, og også bli personaldirektør for Carlson Rezidor i Norden, der hun hadde ansvaret for 42 hoteller og 3500 ansatte.

Det var da mangeårig direktør på Grand, Svein-Petter Haslerud, meldte sin avgang, Fredrikke var inne på tanken på selv å ta kontakt med hotellet – da hun så stillingsannonsen. Da var søknadsveien kort.

– Hele tiden har jeg tenkt at Grand Hotel er et veldig interessant hotell å være leder for. Her er det ikke noe som skal revolusjoneres. Dette er et hotell med sin egen spesielle sjarm og historikk, med 230 ansatte, som skal tas vare på, sier Fredrikke Næss.

Les også: Grand - best i Europa

Langtidstankegang

Mange hotelledere i Norge bytter ofte beite nå om dagen, men Fredrikke Næss bedyrer at da hun nå har tiltrådt, dreier det seg absolutt ikke om noe korttidsoppdrag.Her legges planer for mange år fremover, og de vil hun være med og realisere.

– På Grand utvikles ikke hotellet på kort sikt, men over mange, mange år med langtidstankegang.

– I løpet av min tid som leder i hotellbransjen har jeg vært med på en rekke snuoperasjoner, men slik blir det absolutt ikke her. I denne direktørstillingen gjelder det å forvalte den arven til dette ærverdige hotellet på best mulig måte, sier hun.

På fjellet

Som direktør på Grand er det lett at hotellet blir stedet – døgnet rundt, men 43-åringen vet å sette pris på fritiden. Selv har hun overnattet på Grand én weekend – for å teste ut en av suitene og livet på Grand. – Da fikk jeg virkelig føle på magien og nostalgien på hotellet. Jeg skjønner at gjestene velger oss! sier hun.

Men hun setter enda mer pris på en natt eller flere på hytta ved Mysusæter ved Rondane. Ei hytte uten verken strøm eller innlagt vann – og uten mobildekning.

– Det er et fristed, på samme måte som hagen ved eneboligen på Abildsø. – Hagearbeid er terapi, og på samme måte som arbeidet på et hotell, gir det resultater over tid, sier hun.

Les hele portrettet med Fredrikke Næss i magasinutgaven av Horecas (nummer 7 2013)

"
Powered by Labrador CMS