Nythun Vertskapet

God frokost til fjells

Skal du overleve i fjellet, nytter det ikke å drive som for 20 år siden. Nythun Høyfjellstue bruker maten for å skille seg ut.

Publisert

Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim har gjort Nythun Høyfjellstue til fjellheimens beste spisested. (Foto: Georg Mathisen)

Ta to unge matnerder og la dem finne kjærligheten på Hotellhøyskolen. Sørg for at den ene har en tradisjonsrik fjellstue i familien, mens den andre kommer fra gård i Trøndelag og ikke kvier seg for å brøyte vintervei eller kjøre opp skiløyper. I Valdres kan det være en suksessoppskrift.

Nythun Høyfjellstue, rett ved Fagernes lufthavn, begynte som kafé i 1947, og neste år er det 60 år siden kafédriften ble utvidet med pensjonat. I 1994 var det tid for å overlate til neste generasjon.

– Da jeg begynte på Hotellhøyskolen, var jeg den yngste som hadde gått der noen gang, forteller Jørn Tveiten Utheim. – Så kom jammen Marit et halvt år senere og slo meg med et år!

De ble et par, og nå har de holdt sammen i over 30 år.

Midt i naturen

En fjellstue i vakker natur. Men dem er det flere av – Nythun bruker maten for å skille seg ut. (Foto: Georg Mathisen)

Det er mange som driver overnatting og servering i den norske fjellheimen. Ikke alle får det til å gå rundt. Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim har funnet sin måte å skille seg ut på:

– Det naturgitte får vi ikke gjort noe med. Men siden vi begge er fagfolk og har en brennende interesse for å lage mat og være et godt vertskap, så har vi noe å bygge på. Naturen er det mange som har, konstaterer Jørn. Han karakteriserer landskapet rundt Nythun, på rundt 900 meter mellom Leira og Etnedal, som trygt terreng i overgangen mellom bygd og fjell.

– Beste fjellstue

Frokosten har de siste årene blitt kåret til en av Norges beste. Marit Nythun Utheim har ansvaret for den. (Foto: Georg Mathisen)

Da paret tok over driften, satte de seg høye mål:

– Vi sa at vi skal være den fjellstuen i Norge som lager den beste maten. Over tid føler jeg at vi har innfridd, sier han. Distrikts-Norges tredje beste mat, mener spiseguiden «Spis her».

– Hadde vi bare hatt «grei» mat, hadde vi ikke skilt oss ut. Stedet er tuftet på maten, konstaterer Marit Nythun Utheim.

– Det er noen som kommer opp, noen som blir borte igjen, mange som puster oss i nakken, men det er bare positivt. Det er viktig å vise at det er ikke bare stein og mose i fjellheimen – det er inneopplevelser, også, sier Jørn.

Spekeskinke av fjellgris er ett av de særpregede tilbudene på frokostbuffeen. (Foto: Georg Mathisen)

Vertskap

De setter et personlig preg på stedet, og synes hele tiden blant gjestene. Jørn har hovedansvaret for middager og jevnlige gourmetkvelder. Marit tar hånd om frokosten, som ble kåret til Norges nest beste hotellfrokost i fjor og er i finalen i år, også.

På bordet er det mange lokale råvarer og mye hjemmelaget, både til middag og frokost. Samtidig er inspirasjonen internasjonal, blant annet fra regelmessig hospitering blant annet hos franske kjøkkensjefer.

Lunsj serverer de bare hvis de har kursgjester med helpensjon. Det er litt av bakgrunnen for den gode frokosten: Siden de ikke har lunsjbuffet, ville de heller gjøre litt ekstra ut av både frokosten og de matpakkene som gjestene kan få med seg hvis de vil.

– På vår måte

Det måtte til endringer for å gjøre Nythun Høyfjellstue til det den er i dag.

– I gamle dager var det «bare» pensjonat, konstaterer Jørn Tveiten Utheim og forteller om kulturkollisjon da datidens gjester fikk servert vichyssoise og ikke forsto at den faktisk skulle være kald.

Men vertskapet er utstyrt med kunstnersinn, må gjøre det de vil gjøre, og det gikk bra. – Vi er jo to sånne gærne kokker. Du kan være kokk, og du kan være kokk med sjel, som Marit Nythun Utheim sier det.

– Vi fortsatte å vri mattilbudet over på vår måte å gjøre det på. Etterhvert fikk vi yngre gjester som syntes at dette var bra, og de som ikke syntes det, fant seg andre steder. Da det hadde gått noen år, hadde vi faktisk vridd hele konseptet, oppsummerer Jørn.

Det var en nødvendighet:

– Andre, identiske steder her oppe har gått til grunne fordi de ikke har gjort noen grep, sier han.

Nå har Nythun 40 rom, og har hatt bryllup med opptil 130 gjester.

Hjemmebakt

Vertskapet er alltid på plass under måltidene. Men nå har Nythun ti ansatte, slik at det er mulig for ekteparet å gå hjem før gjestene legger seg. Slik har det ikke alltid vært. Da gikk dagen gjerne til nybakt brød ble tatt ut av ovnen etter midnatt for å være klart til frokosten neste morgen.

– Vi har aldri kjøpt et brød, understreker Jørn, og mener det er én av mange ting som bidrar til at Nythun klarer seg. En god illustrasjon på matsatsingen:

– Vi må friste gjestene til å kjøre hit. Da holder det ikke med opptint brød og boksmat. Fine skogsturer kan du få i Nordmarka, også, sier han.

Samtidig er han ikke redd for at noen skal gå høyfjellstuen i næringen:

– Det siste vi er redde for, er å fortelle hva vi driver med. Vi gir gjerne bort oppskriftene våre. Men jeg er ikke sikker på at den som får den, får det samme resultatet uten å ha vært med på kjøkkenet her.

Les mye mer om Nythun Høyfjellstue i magasinutgaven (Horeca nummer 7 2013)

Powered by Labrador CMS