Åse Kringlebotn Kokebok

Ny giv med ny kokebok på skolekjøkkenet

For første gang er det laget et komplett læreverk til elevenes favorittfag. Nå skal barn og unge kunne ta med seg både matkunnskap og kokebøker hjem. De aller fleste skolene her i landet tar i bruk Kokeboka mi denne uka.

Publisert

Åse Kringlebotn med den helt nye Kokeboka mi. (Foto: Trude E. Henrichsen)

– Fram til nå har det ikke eksistert noe helhetlig læreverk i faget Mat og helse, som før het Heimkunnskap. Undervisningen på skolekjøkkenet har i stor grad vært basert på utdelte hefter og ark, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I disse dager er over 170 000 bøker på vei ut til norske skoler. De tre bøkene skal brukes i undervisningen på barnetrinnet og ungdomstrinnet.

Elevene får beholde kokebøkene, slik at de kan bli inspirert til å lage god og variert mat hjemme videre i livet.

Et variert kosthold

Læreverket dekker alle kompetansemål i faget. Det er en betydelig satsing for norske bønder og Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som gir ut bøkene.

Det betyr ikke at elevene i hovedsak skal få undervisning i å lage mat med kjøtt.

– Bøkene har stort fokus på grønnsaker, frukt, belgvekster, fisk og grove kornprodukter, i tillegg til egg og magert kjøtt. Dette er sunne norske råvarer, og vi følger myndighetenes kostråd, sier Kringlebotn.

I læreverket fortelles det om vegetarisk livsstil, og det tas hensyn til kosthold for mennesker av ulik religiøs bakgrunn. Miljø og bærekraft er også tema.

Lag mat hjemme!

Mat og helse er det mest populære faget i skolen, viser undersøkelser. Men faget blir stemoderlig behandlet.

– Sju av ti lærere har ikke faglig spesialisering. Timetallet i faget har gått ned de siste årene, lokaler og materiell blir nedprioritert. Økonomien strammes stadig til, og komplette læreverk har ikke eksistert.

Samtidig lager norske familier mindre mat fra bunnen av hjemme nå enn før. Fastfood, takeaway og mat fra glass, bokser og poser bidrar til dårligere helse.

– Vi vet at noe av det viktigste man kan gjøre for å bekjempe overvekt og livsstilssykdommer, er å få folk til å spise mer hjemmelaget mat og mindre hurtigmat og ferdigmat.

Når maten lages hjemme, er det lettere å kontrollere inntaket av sukker og fett.

– Et mål for oss er at barna skal få lyst til å lage mat hjemme. Derfor er det viktig at barna får slippe til på kjøkkenet. Mat og matlaging er en av livets største gleder. Barn liker å boltre seg på kjøkkenet, og de vil gjerne lage mat, sier Åse Kringlebotn.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS