Oyvind_B_Dalelv Foto NKL

Klar for kamp om Kongepokalen

I finalefeltet i NM i Kokkekunst i Ålesund onsdag 21. og torsdag 22. august er to av deltakerne kvinner og 10 menn. Vinneren av den 24. utgaven av NM i kokkekunst får Kongepokalen under NM-banketten torsdag kveld.

Publisert

Sebastian Engh fra Vertshuset Curtisen i Halden er en av de 12 finalistene i NM i kokkekunst. (Foto: Morten Holt)

«Det er dyktige finalister, uttatt etter strenge kriterier, understreker Kristine H. Hartviksen, president i Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), som er hovedansvarlig for konkurransen. Den praktiske tilretteleggingen av arrangementet er lagt til Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal», skriver NKL på sin hjemmeside.

Thomas Johansen Borgan vant NM i kokkekunst 2012.

Les også: Thomas Johansen Borgan vant NM i kokkekunst 2012

Årets finaledeltakere

Flere av deltakerne har vært med i NM tidligere. Vinneren får Kongepokal, oppmerksomhet og mulighet til å representere Norge i Nordisk mesterskap (Nordic Chef of The Year 2014) i Danmark neste år.

Thomas Johansen Borgan, som vant i fjor, skulle opprinnelig være med, men har trukket seg fra konkurransen. Her er årets deltakere:

Andre Hovdenakk Slettvoll

Alder: 25

Arbeidssted: Wilberg ved Statoil Vassbotn, Sandnes

Fra: Ørsta

Carina Loftheim Merieau

Alder: 26

Arbeidssted: To Rom og Kjøkken, Trondheim.

Fra: Molde

Fredrik Log

Alder: 22

Arbeidssted: Renaa Restauranter, Stavanger.

Fra: Øvre Vats, Vindafjord

Harald Nesse

Alder:

Arbeidssted: Bama Storkjøkken AS, Vestfold.

Fra: Horten

Håvard Klempe

Alder: 23

Arbeidssted: Søstrene Karlsen, Trondheim.

Fra: Trondheim

Marius Dragsten Kjelsrud

Alder: 19

Arbeidssted: Bagatelle, Oslo.

Fra: Stjørdal

Ole A. Larsen Fjeldså

Alder: 21

Arbeidssted: Strand Restaurant, Stabekk.

Fra: Bodø

Reneé B. Fagerhøi

"

Reneé B. Fagerhøi er en av to kvinnelige deltakere i finalen. (Foto: Peter Gjerde)

Alder: 27

Arbeidssted: Kalas og Canasta, Trondheim.

Fra: Nøtterøy/Tønsberg

Rune Ørsjødal

Alder: 26

Arbeidssted: Øynaparken, Inderøy

Fra: Verrabotn

Sebastian Sirius Engh

Alder: 35

Arbeidssted: Vertshuset Curtisen, Halden.

Fra: Halden

Andreas Ivan Nielsen

Alder: 26

Arbeidssted: Tangen vgs. og eier av Kurong & Mat AS, Kristiansand.

Fra: Kristiansand

Øyvind Bøe Dalelv

Alder: 24

Arbeidssted: Statholdergaarden, Oslo.

Fra: Bodø

Rettene og råvarene

Finalistene har forberedt sin meny med utganspunkt i disse retningslinjene:

Forrett: Den skal bestå av minst 60 prosent klippfisk (Dybvik Gran Reserva, rent ryggstykke utvannet i to døgn før konkurransestart). Norske kamskjell, blåskjell og minst ett valgfritt Tine-produkt. Som garnityr skal kandidaten bruke minst én av grønnsakene gulrot, norske tomater eller blomkål.

Hovedrett: Skal bestå av minst 60 prosent svinenakke Gilde Ekstra (med opprinnelse Stange/Nes) og Gilde storfekjake, samt Tine yoghurt naturell. Som garnityr skal brukes minst én av grønnsakene, purre, pepperrot eller rødbeter.

Dessert: Den skal bestå av Valrhona mørk sjokolade og norske epler. I tillegg skal det benyttes Tine ferskost Ystil fra Haukeli.

Les mer om konkurransen på NKL.no

Juryen

Svenske Conny Andersson er hoveddommer i konkurransen.

Ellers består juryen av Sven Erik Renaa, Jostein Medhus, Espen Vesterdal Larsen, Jørn Lie, Atle Lura og Maria Tuff.

NM-historien

I 1990 ble Bent Stiansen den første vinneren av Kongepokalen og NM i kokkekunst. Senere ble Stiansen, som i dag er innehaver Statholdergaarden, også første norske vinner av Bocuse d’Or, i 1993.

Stiansen var den første vinneren, men det er Odd Ivar Solvold og Trond Moi som er ”kongene av NM i kokkekunst”. De har begge vunnet konkurransen tre ganger. Gunnar Hvarnes og Erling Sundal har vunnet to ganger.

Her er alle vinnerne i NM i kokkekunst

"

Odd Ivar Solvold har vunnet NM i kokkekunst tre ganger. (Foto: Morten Holt)

1990: Bent Stiansen 1991: Odd Ivar Solvold 1992: Palle Jørgensen 1993: Odd Ivar Solvold 1994: Odd Ivar Solvold 1995: Trond Moi 1996: Trond Moi 1997: Trond Moi 1998: Beathe Hals 1999: Tommy Østhagen 2000: Erling Sundal 2001: Ole Erik Løkken 2002: Roger Malmin 2003: Geir Skeie 2004: Bjørn Cameron Alexander 2005: Erling Sundal 2006: Gunnar Hvarnes 2007: Gunnar Hvarnes 2008: Alexander Østli Berg 2009: Halvar Ellingsen 2010: Ørjan Johannessen2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

Les mer om NM i kokkekunst 2012 her

"
Powered by Labrador CMS