Frokost COLOURBOX4315535

Frokost bra for vekten

Ikke dropp frokosten i sommer dersom du er opptatt av å holde vekten. - Undersøkelser viser at personer som spiser frokost, har et sunnere kosthold sammenlignet med de som ikke spiser frokost, forteller ernæringsfysiolog, Ingvild Steen Nøding i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. Å kutte ut frokosten resulterer ofte i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen, forklarer Steen Nøding.

Det er ingen grunn til å droppe frokosten som del av ferierutinene. Frokost kan nemlig gi helsegevinster fordi det gjør det enklere å komme opp i anbefalt mengde av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag. I tillegg viser forskning at frokostspisere, i løpet av dagen, har et sunnere kosthold sammenlignet med frokostskulkere.

Færre overvektige


Flere studier har sett på sammenhengen mellom frokost og vekt blant annet en studie på 25 000 nederlandske ungdommer som viste at det å hoppe over frokosten hadde en sterkere sammenheng med overvekt enn blant annet lavt fysisk aktivitetsnivå.

– Forskning viser at blant de som spiser frokost hver dag, er det færre overvektige, sammenlignet med de som ikke spiser frokost hver dag, forteller Steen Nøding.

Tilsvarende viste også en undersøkelse gjennomført av Synovate på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) at blant de som droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks/ kroppsmasseindeks) enn blant dem som spiste frokost.

Bryter "fasten"

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– I løpet av en natt uten tilførsel av mat og drikke kommer kroppen inn i en fastemodus, hvor den begynner å spare på energilagrene. Når vi spiser frokost bryter vi denne fasten og kroppens normale energiregulering aktiveres igjen, forteller Steen Nøding videre.

Med et lavt blodsukker kan det være vanskelig å konsentrere seg, derfor er frokost den beste starten på dagen man kan ha. -Mange tror de kan spare kalorier ved å hoppe over frokosten eller andre måltider. Da er det lett at man narrer seg selv, for kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss. Dermed øker sjansen for at man på sikt legger på seg, forteller Steen Nøding som påpeker at norske frokostvaner med grovt brød og melk er blant verdens beste og verdt å ta vare på. – Melk og brød er en fin kombinasjon, ettersom de inneholder ulike næringsstoffer som kroppen trenger. Grovt brød er en god kilde til karbohydrater, fiber, selen og vitamin B1, mens melk er en god kilde til kalsium, jod, fosfor og vitaminene B2 og B12.

Fem viktige grunner til å spise frokost

1. Frokost er dagens viktigste måltid fordi forskning viser at frokostspisere har bedre kvalitet på hele kostholdet sitt og spiser sunnere enn frokostskulkere. 2. Frokostspisere har lavere vekt. Undersøkelser viser blant annet at personer som dropper frokosten spiser mer snacks og kaloririk mat i løpet av dagen. 3. Melk og meieriprodukter gjør frokosten sunnere. Tre glass melk gir deg flere viktige næringsstoffer, og frokost er et av de enkleste tidspunktene å få i seg melk på. 4. Barn som spiser frokost har lettere for å konsentrere seg og lære. Å gi gode frokostvaner til barna er en investering i helsen deres. Som voksen er du deres frokostrollemodell.5. Det er hyggelig! Frokostbordet kan være et sosialt samlingssted for hele familien før alle forsvinner hver til sitt.

Norske tall på frokostspising

Den store frokostundersøkelsen ble gjennomført av Synovate på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter våren 2011.

Den viste at 8 av 10 spiser frokost hver dag.

De fleste frokostspiserne oppgir at de gjør det fordi de er sultne (47 %) eller fordi det gir dem en god start på dagen (29 %) og energipåfyll (25 %).

De som sjelden eller aldri spiser frokost oppgir at det er fordi de ikke er sultne om morgenen (54 %) har for dårlig tid (37 %)

Undersøkelsen viste også at blant de som droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks / kroppsmasseindeks) enn blant dem som spiste frokost.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS