Ågot Lian_Anne

Satser på sjømat i Trondheim

Ågot Lian Sjømatkjøkken ble åpnet i Trondheim tidligere i år. Stedets visjon er å lære flere, helst alle, å spise fisk. Daglig leder Anne Morkemo forundrer seg over at ikke havnebyen Trondheim, en by som flommer over at burger- og pizzarestauranter, ikke har flere restauranter som spesialiserer seg på fisk og sjømat.

Publisert

– Vi ønsker å være et sted for tøffe karer som spiser bacalao og drikker øl, et sted hvor dameklubben kan spise høye rekesmørbrød, et sted der barnefamilier spiser sin middag på vei hjem fra barnehagen, og et sted der vi har fine disputasmiddager for doktorgradstudenter ved NTNU, sier Anne Morkemo.

– For å få til det gjør vi flere ting. Vi har spisested med et norsk miljø og design, og produksjon svært sentralt på Torvet i Trondheim som gjør oss svært tilgjengelige, der vi også har utsalg, sier daglig leder og deleier for Ågot Lian Sjømatkjøkken, Anne Morkemo.

– Vi deltar på eksterne arrangement, og har catering til bedrifter og mange barnehager. Det er også mulig å stikke innom bare for en varm fiskekake eller en porsjon varm bacalao for å ta med og spise hjemme, eller sitte ned for en lunsj, middag eller selskap, sier hun.

Interesse for mat og nyetablering

Kokk Siw Bjerkan selger varme fiskekaker utenfor restaurantlokalet.

– Grunnen til at jeg startet et sjømatkjøkken er min interesse for nyetableringer, mat og utvikling av konsept. Jeg er fostret opp på fisk og sjømat ute ved kysten i Trøndelag. Alt var godt og sunt og jeg er lært opp til - og liker å ta vare på norske mattradisjoner og bruke råvarer som er tilgjengelig, i forhold til geografi og sesong. Jeg vil at flere skal spise mere fisk og sjømat av helsemessige årsaker, miljømessige, men aller mest - fordi det er så godt! sier Morkemo, som ikke erfaring fra matbransjen, men utdanning og erfaring fra forsvaret, helsevesenet, skole og utdanning.

De siste årene har hun vært gründer og oppstarter på heltid.

– Jeg fant opp og utviklet en transportbag for barnevogn på fly, PramPack, et selskap som jeg solgte til Stokke AS i 2012. Har derfor en variert bakgrunn og ser med et litt annet syn både på utdanning, lønn, personal, ledelse og organisering enn hva som muligens er vanlig i bransjen. Og jeg ser også at her har jeg masse å lære, hun.

Savner sjømaten i Trondheim

Ågot Lian Sjømatkjøkken har en norsk profil med et urbant uttrykk.

Ågot Lian er per i dag det andre spisestedet i Trondheim som satser på fisk. Det første og eldste er Havfruen, som hadde 25 års jubileum i år, i tillegg til flere sushi-konsept, som laget verdens største blåskjellgryte tidligere i år (sak i magasinet Horeca nummer 6 2012)

– Er ikke det litt rart? Vi som bokstavelig talt har et hav av gode råvarer rundt oss? På Fosen, Hitra, Frøya osv. I stedet har Trondheim langt over 50 pizzarestauranter. Og nye kommer stadig til. Det samme gjelder burgerkonsepter (les om nyetablerte Burgy her). Jeg har bodd mange år i Bergen, og der er det sjømat på annet hvert hjørne. Hva er det med Trondheim og trøndere? undrer Morkemo, som fortsetter:

Andre byer trekker mer enn Trondheim?

– Vi har etter hvert fått en veldig flott stab hos Ågot Lian med faste ansatte, og satser på å utvikle konseptet og har planer om å vokse geografisk. Men det har vært en stor utfordring å få ansatt flinke faglærte, det virker litt som om at de andre store byene i Norge trekker mer enn Trondheim.

– Men i studentbyen Trondheim er vi god på utdanning - på kokkenivå også, da nesten halvparten av kokkene i NM var fra Trøndelag i år. Det som er litt synd er at de flytter når de er ferdig utdannet. Og det er jo bra med både erfaring og opplæring andre steder, men det hadde vært fint hvis de kom tilbake igjen etter noen år og delte det med oss! mener hun

Skal utvikle seg

Restaurantsjef på Ågot Lian Sjømatkjøkken, Eivind Almli, har blant annet flere års jobberfaring fra Bagatelle i Oslo.

– Vi er gode på fisk, men jeg lover at stedet skal utvikle seg og bli enda bedre!

– Etter jul utvider vi med "finere fisk" på kveldstid, har arrangement, matlagingskurs, vin- og ølkurs, og vi skal også arrangere temakvelder mat/drikke etter årstiden, forklarer Morkemo

Les mer på Agotlian.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS