Husfrua Lise og Per Magnus ute5

Gårdshotell ved Trondheimsfjorden

Den 18,5 meter lange trønderlåna på 42 tonn ble flyttet åtte kilometer på Inderøy. Nå huser det gamle bygget turister langs den gyldne omveien i Nord-Trøndelag. Gårdshotellet Husfrua på Inderøy er en av de ferskeste bedriftene på Den Gyldne Omvei, men absolutt blant de mest spennende.

Publisert

Lise L. Skrove og Per Magnus Værdal foran gårdshotellet. (Foto: Morten Holt)

Så har da serverings- og overnattingsstedet, der Vinjesteinen står nede i hagen, også fått forsidebildet på nettsiden til Den Gyldne Omvei. For utsikten er vid fra det nye gårdshotellet på ”toppen” av Inderøy.

Flyttingen tok 10 timer

Det tok 10 timer å flytte trønderlåna. Det samlet mange skuelystne på Inderøya. (Foto: Husfrua)

Ekteparet Lise Lyngsaunet Skrove (29) og Per Magnus Værdal (29) tok et valg de fleste av ville kviet oss litt for å ta: Med kyndig hjelp valgte de å flytte det 6,5 meter brede og 42 tonn tunge delvis forfalte hovedhuset fra Værdals morsgård, Lille Gran, langs svingete og bratte veier opp til deres egen gård, Sakshaugberg, like ved Straumen på Inderøy.

– Det var litt av et prosjekt, og mange fulgte forflyttingen, som tok 10 timer. Høsten 2008 ble huset flyttet. I juni sommeren etter hadde vi de første gjestene i gårdshotellet, sier ekteparet.

Senere samme år var det offisiell åpning med Ingrid Espelid Hovig til stede.

Jurist og Husfrua-bestyrer

De tok over gården Sakshaugberg i 2006, en gård med 150 dekar dyrket mark, 150 dekar beitemark/utmark og 30 melkekyr. Nå er de i er i gang med bygging av nytt fjøs som skal stå ferdig i 2013. Der blir det plass til om lag 60 melkekyr.

Per Magnus, som er utdannet næringsmiddelteknolog, tar seg fortsatt av gårdsdriften, mens Lise, som er jurist, er ”bestyrer” i nabobygget Husfrua.

– Jeg trives som jurist. Målet er å kombinere Husfrua og juriststillingen, og hvis etterspørselen øker mer, få inn en person til med ansvar for driften, sier Lise.

Hus med sjel

Husfrua Gårdshotell ruver over Trondheimsfjorden. (Foto: Morten Holt)

Husfrua fremstår nå som et moderne overnattingssted med sjel. For bare seks år siden var hele bygget delvis forfallent.

Det var Per Magnus’ onkel som var den siste som bodde i huset, men for 15 år siden flyttet han inn i kårboligen på Lille Gran, og siden ble det aldri gjort noe med hovedhuset. Da det var prat om å rive bygningen, var det unge ekteparet raskt på pletten.

For de hadde allerede hatt noen tanker om en ”attåtbedrift” på gården, og dette satte fart i planene.

Vinjesteinen

Vinjesteinen ligger nede i hagen ved Husfrua. (Foto: Morten Holt)

– Vi fikk spørsmål om vi ville ”ha” huset, og bestemte oss i løpet av en kveld! Vi hadde lenge hatt noen planer om videreforedling på gården, i form av osteysting eller kjøttforedling, men det la vi der og da umiddelbart på is, sier de to gründerne.

De hadde ønsket også å utvikle noe rundt Vinjesteinen, en minnestein som er satt opp på tomta etter at Aasmund Olavsson Vinje satt der i 1860 og skrev de kjente strofene ”Her ser eg fagre Fjord og Bygdir”. Herfra er det nemlig en helt fantastisk utsikt sørover Trondheimsfjorden.

Nå kan du sitte inne på Husfrua eller på den nybygde terrassen og nyte den samme utsikten, bare 20 meter unna den berømte steinen.

Tre millioner investert

Lise L. Skrove og Per Magnus Værdal foran gårdshotellet. I bakgrunnen til høyre gården Sakshaugberg. (Foto: Morten Holt)

Så langt er om lag tre millioner kroner investert i Husfrua-prosjektet, men det ser ut til å betale seg. For gjestene setter stor pris på overnattingsstedet, som definitivt skiller seg ut fra andre overnattingssteder.

Fra en omsetning på en halv million kroner i 2009, økte det til 750 000 i 2010, nærmere millionen i 2011, før det i år forhåpentligvis vil havne et sted mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner.

– Helgene er stort sett fylt opp det meste av året. I sommersesongen har vi dessuten en del drop-inn på grunn av Den Gyldne Omvei. For vi hadde nok aldri turt å satse på dette hvis vi ikke visste at vi hadde hatt DGO i ryggen. Det er betryggende. Etter to års drift, der vi viste at vi ville noe med dette, ble vi tatt opp som medlem, forteller Per Magnus Værdal.

Spesiell stemning

Fra rommet Gudrun. (Foto: Morten Holt)

Det er en spesiell stemning i gårdshotellet på ”toppen” av Inderøy. Det er en bemerkelsesverdig ro inne i huset. I underetasjen er det gang, spisestue med plass til 38 personer, resepsjon og et eget oppholdsrom, og du finner ikke IKEA-møbler i rommene.

Paret har saumfart familiens bygninger, og vært på det som er av auksjoner i nærheten for å finne frem til gjenstander og møbler som skal passe inn i Husfrua-konseptet.

Hvert av dobbeltrommene i annen etasje har også sin egen unike sjarm og særpreg. Soverommene har hvert sitt særpreg, og er oppkalt etter husfruene som har levd i trønderlåna.

Navn etter husfruene

Ikke noe å si på utsikten fra soveromsvinduet på Kristine-rommet. (Foto: Morten Holt)

Alle har fått sitt navn etter husfruene – formødrene, som har levd i trønderlåna på Gran Lille, eller Litl-Gran, som gården kalles på Inderøy. På rommene finner du også bilder av de samme kvinnene.

– Vi hadde lyst til at trønderlåna skulle ha et navn som kunne forbindes med de menneskene som har levd i huset. I dette huset har seks kvinner levd sine liv i forskjellige historiske epoker, og vi ønsker å føre denne ånden videre i vår virksomhet. Ett av rommene heter Jonetta, oppkalt etter Jonetta Kristiansdatter Oxaal, som var gift med Gabriel Johannesen Ulstad. De to, som var Per Magnus’s tipptippoldeforeldre, kjøpte gården i 1866.

Bondefrokost

Foto: Morten Holt

Alle gjestene som bor på Husfrua blir tilbudt frokost, ordentlig bondefrokost – servert av Lise

Til festlige lag og større sammenkomster, og etter bestilling lages det også middag, men ellers kan gjestene bare spasere noen hundre meter bort til Øyna-parken, der det er daglig middagsservering.

– Matlæringskurven har vært bratt, sier Lise smilende. Juristen hadde liten erfaring fra kokke- og serveringsbransjen før Husfrua-prosjektet ble dratt i gang.

– Men det har vært spennende, og Per Magnus sin mor Kirsten har vært god å ha med på laget. Hun kan sine saker. I tillegg har vi hatt hjelp av erfarne og gode kokker med menyutviklingen. Vi har vært konsekvente på å servere god norsk og lokal mat med historien bak, forteller Lise mens hun serverer frokosten.

Les hele saken i Horeca nummer 7 2012, der du også finner andre saker fra Den Gyldne Omvei på Inderøya

Du finner også mer informasjon på Husfrua.no

"
Powered by Labrador CMS