VaffeldagVerdensrekord

Verdens største vaffeljern

Søndag 25. mars feires vaffeldagen i flere land i Europa, men verdens største vaffeljern står trygt plassert på et verksted i Skjold i Vindafjord, i beste Reodor Felgen stil. Det er Joar Mortveit (24) som står bak oppfinnelsen, der hver vaffelplate tar ti liter røre med 40 egg.

Publisert

Joar Mortveit (24) med det som er verdens største vaffeljern.

Søknadspapirene er nå sendt til endelig godkjenning av Guinness World Records i London og diameteren til det 450 kilo tung jernet, er møysommelig målt til en meter. Dermed har den slått den gamle rekorden på 63 cm.

Speider og platearbeider

Joar Mortveit jobber som platearbeider på Westcon Yard i Ølensvåg og er den unge mesteren bak gigantjernet. Da den ivrige speideren fikk i oppdrag å konstruere et vaffeljern til KFUK-KFUM sin roverlandsleir, var det ingen tvil: Her skulle alle gamle rekorder slås.

– Jeg jobbet fire til seks timer hver kveld i to uker. Noen av delene brente jeg ut på jobben, resten ble gjort i verkstedet på gården, sier han.

Vaffeljernet har fem hjerter og hver plate krever ti liter røre og omtrent 20 minutters steketid.

Som en tilhenger

– Jernet er bygget som en tilhenger og er lett å frakte med seg, men vi må være tre mann til å styre stekingen, forteller den kreative oppfinneren som snart kan smykke seg med sin verdensrekord.

Søndag den 25. mars er det tid for å feire en av verdens eldste kaker, - og alle hjerter gleder seg.

Pappas beste vafler

(15 plater i vanlig vaffeljern)

Ingredienser:

100 g smør

5 stk egg

2 dl sukker

3 dl lettrømme

5 dl hvetemel

5 dl melk

1 ts bakepulver

½ ts salt

½ ts malt kardemomme

Fremgangsmåte: 1) Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en foodprocessor. La røren (helst) svelle i 15 minutter. Er den for tykk, rør i 1/2 dl kaldt vann. 2) Stek vaflene i vaffeljern. 3) Server varme vafler med rømme og syltetøy.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS