Lutefisk

Nordmenn vil ha lutefisk på restaurant

Tradisjonsdelikatessen lutefisk blir stadig mer populær blant nordmenn på julebord. I fjor spiste vi 914 tonn lutefisk i restaurant og storhusholdning. I år estimerer Flesland Markedsinformasjoner AS en økning til 970 tonn lutefisk.

Publisert

Lutefisk. (Foto: Godfisk.no)

Marit Stagrum Ottem i Norges sjømatråd tror det er spesielt de yngre lutefiskspiserne, som står for denne økningen.

– Yngre spiser lutefisk på restaurant i stedet for å lage det hjemme. Det kan se ut som at tradisjonsmat som lutefisken har blitt trendy og et statussymbol, spesielt blant folk i storbyene, sier Stagrum Ottem.

Flere på restaurant

Jørn Lie. (Foto: Terje Owrehagen, arkiv)

Jørn Lie er kjøkkensjef og eier av restaurant Gamle Raadhus. Han er Norges uoffisielle lutefiskgeneral. Lie opplever at flere yngre spiser lutefisk på restaurant nå enn før, og forteller at mange i 30-årene kommer til Gamle Raadhus Restaurant på lutefisklag.

Lutefisk står også høyt i forretningsmiddager.

– Mange inviterer forretningsforbindelser med på lutefisk hos oss, noe som ikke var like vanlig tidligere da lutefisken i større grad var forbeholdt private selskaper, sier Lie.

Oppskrift på tradisjonell lutefisk

Lutefisk.

Lutefisk servert på tradisjonell vis med ertestuing, bacon og gode poteter, norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost og sirup i tillegg, lutefisken har mange venner.

Ingredienser 4 porsjoner Tid: 40-60 min * 2 kg lutefisk* 1 ss salt* 200 g baconErtestuing * 3 dl erter, tørre* 1 dl melk* 1 ss hvetemel* 1 ts salt* vannTilbehør * 600 g mandelpotet * pepper, grovmalt

Fremgangsmåte lutefisk: Sett stekeovnen på 200° C. Skjær lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne eller ildfast form med skinnsiden ned. Dryss salt over lutfisken og dekk til med lokk eller aluminiumfolie. Sett formen i stekeovn på 200° C i ca. 30 minutter. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.

Fremgangsmåte ertestuing: La erter ligge i vann natten over. Kok dem i vann til de er møre. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la dette koke i ca. 5-6 minutter. Smak til med salt.Du kan også få kjøpt halvfabrikat i butikken.

Bacon: Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Server lutefisken med bacon, ertestuing og mandelpoteter.

Les mer på Godfisk.no

"
Powered by Labrador CMS