Halvor Heuch Arcus2

481 år med akevitt

På selveste fredag den 13. feires akevittens dag. I år er det 481 år siden de gylne dråpene først så dagens lys – men da som medisin. Det var 13. april 1531 at danske Eske Bille, som på den tiden var høvedsmann ved Bergenshus, først gjorde det kjent at han hadde tatt i bruk sin kones urtehage og laget et nytt medisinsk virkemiddel som han ga navnet aqua vitae – akevitt.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– Drikken skulle hjelpe mot all slags plager, og ble blant annet brukt aktivt i kampen mot pesten som på den tiden herjet landet, sier Halvor Heuch, destillatør og akevittekspert i Arcus.

Halvor Heuch. (Foto: Morten Holt)

Nøyaktig hvilken helbredende effekt akevitten hadde vites det derimot lite om.

Ulykkesdag

I år faller jubileumsdagen for nasjonaldrikken på fredag den 13.- en dag som er forbundet med mye overtro.

Historier om folk som har kommet ut for store uhell akkurat denne fredagen har gått fra munn til munn gjennom flere tiår – og har gjort at vi forbinder dagen med uhell og ulykke.

Overtroen har også vært sterkt knyttet til akevitten. Gammel overtro, og mangel på kunnskap, gjorde at man før i tiden trodde at alkohol hadde overnaturlige egenskaper. Det gjaldt også akevitten.

Pestutrydder

Halvor Heuch. (Foto: Charlotte Sverdrup)

Heuch forklarer at akevittens tilblivelse har tette bånd til Norgeshistorien.

– Pestepidemiens kraftige spredning gjorde at man eksperimenterte mye med blant annet hva brennevinet måtte inneholde for å stanse den dødelige sykdommen. Faktisk tyder mye på at den første kunnskapen om brennevinsproduksjon ble spredt fra Vestlandet i samme periode som Svartedauden og andre epidemier herjet som verst, sier Heuch.

– Beste medisin

President i Norske Akevitters Venner, Per Harald Grue, mener fremdeles akevitten har god innflytelse på helsen.

– På fredag den 13. er dette det sunneste - som ikke er medisin - man kan drikke. Det er jo kjent at krydderurtene som brukes i akevitten er brukt som medisinplanter av mennesker i titusenvis av år, sier Grue.

Pass på

Heuch skal feire dagen på et stort arrangement i Bergen. Det er fast tradisjon at Norske Akevitters Venner i Hordaland har fest denne dagen – ettersom det var herfra Bille sendte ut et brev hvor han gjorde det kjent at han hadde laget aqua vitae.

– Men i og med at det er fredag den 13. bør man nok ikke drikke for mye akevitt. Da kan det jo skje mye galt, sier Heuch og ler.

– Vi øvrige som ikke er i Bergen får skåle foran speilet eller sammen med gode venner, sier Grue.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS