Ferie

Dropp jobben i ferien

Glem e-post og jobbmobil i ferien. Det er best for deg, familien – og for jobben.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

– Ta ferie i ferien, lyder rådet fra stressforsker og professor Are Holen ved Det medisinske fakultet, NTNU.

– Økt aktivitetstempo er ofte stimulerende og gir en viss glede. Man kjenner seg viktig, utretter en del og har ting under kontroll. Noen blir svært fanget av sine mål, sier Holen.

– Det kan falle dem tungt å ta en pause, de vil helst bli ferdige først. For andre kan aktivitet tjene til å holde ubehagelige tanker, følelser og opplevelser unna. Ved å ta ferie rykker ubehaget nærmere, det kan til og med bli belastende. Da kan det kjennes bedre å være stadig på farten.

Stressende livsstil

Moderne arbeids- og livsstil stresser de fleste av oss, mener Holen.

– Derfor er det viktigere enn før å ha ferie, endre tempo, innhold og aktiviteter i hverdagen, for en stund. En gang i året vil de fleste ha stor nytte av sammenhengende fri i minst tre uker. Innen et slikt tidsrom nullstilles kroppens stresshormoner. Vi lader opp batteriene. Når vi begynner på jobb igjen, går det tregt første uken, men så tar det seg opp, og vi kommer i siget med fornyede krefter, sier Holen.

Dropp mobil og internett

– Når vi er på ferie, bør vi ikke være særlig tilgjengelig på mobiltelefon eller e-post for jobben, ikke ta med arbeidsoppgaver og gjerne droppe internett og slikt. Vi bør gå opp i det ferien byr på: Delta i sosiale fellesskap, nyte tilværelsen og gjerne bruke kroppen til turer og svømming og lignende, råder Holen.

Sunt med ferie

– Er det bra for jobben at folk faktisk tar ferie i ferien?

– Med moderne teknologi er grensene mellom arbeid og fritid mer visket ut. Det er altfor lett å nå hverandre for å spørre om bare en liten sak. Med et kortsiktig perspektiv kan det oppleves fordelaktig å bruke mulighetene. Men i et videre perspektiv tror jeg det er uklokt for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Jeg tror alle er mer tjent med ferie når det er ferie. Da vender vi trolig tilbake til jobb og hverdag med mer energi og større reserver. Dessuten, de færreste er betalt for å være tilgjengelig selv om ny teknologi gjør det mulig, påpeker Holen.

(ANB/HMS-magasinet)

Powered by Labrador CMS