RestaurantTusenRamundberget1

Restaurant langt utenfor allfarvei

Skal du spise på Restaurant Tusen på Ramundberget i Härjedalen i Sverige må du ta skiene fatt. Restauranten med spiseplass til 135 personer ligger i et skiområde, så avsides at det kun er mulig å ta seg dit med ski på beina eller til fots. Hele bygget er kledd med bjørkestammer for å koble det best mulig til naturen.

Publisert

Restaurant Tusen i Ramundberget ligger langt fra nærmeste bilvei, og er kledd med bjørkestammer formet som en gamme.

Når det snør legger den seg på bygget slik at bygget blir integrert i landskapet.

– Huset har vært nødt til å fungere på naturens premisser. Her er det så å si naturen som bestemmer over arkitekturen, sier arkitekt Ulla Alberts fra arkitektfirmaet Murman Arkitekter til Moelven-magasinet Gode Rom.

Saken fortsetter under bildet

"

Restaurant Tusen ligger langt utenfor allfarvei.

Ferdig i 2009

Restauranten, som er på 340 kvadratmeter, sto ferdig i 2009, og har allerede rukket å bli prisbelønt. Den vant kategorien for Reiseliv under World Architecture Fair i Barcelona i 2009.

– Huset er inspirert av en samisk lavvo, og det virket naturlig at det skulle være sirkelrundt, slik at det gir god utsikt til alle sider, sier Alberts til magasinet.

Utfordring å bygge

Restauranten ligger i Härjedalen, ikke så altfor langt unna den norske grensen nordøst for Femunden og øst for Røros og ikke så langt unna det kjente svenske skistedet Bruksvallarna.

Da det hele skulle etableres var det en stor utfordring å få fraktet alle materialene til stedet midt i naturen. De ble fraktet opp til stedet med løypemaskin på vinteren.

Saken fortsetter under bildet

Treet går også igjen inne i huset, som også har store vindusflater slik at du kan studere det svenske snaufjellet.

En annen utfordring var vann og avløp. Det ble for dyrt med rør helt ned til bygda, og det ble derfor bygd en egen installasjon like ved restauranten som renser vannet og sender det tilbake til naturen.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Restaurant Tusen ligger midt i et populært skiområde, øst for Røros.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS