ChileCarmenereviner2

Hva med en chilensk aften?

Chile som mat- og vinland bygger på gamle indianske tradisjoner og har en rekke godbiter å by på, både i mat- og vinveien. I det chilenske kjøkken benyttes mye rent kjøtt, fisk og skalldyr, gjerne tilberedt på grillen, med smaksrikt tilbehør. Chile er blant annet kjent for sine empanadas og for å dyrke frem verdens beste avokado av typen Hass. Hvorfor ikke lage en chilensk aften med chilensk i både glass og på tallerken?

Publisert

Chilenske viner med signaturdruen Carmenere.

Chile har geografi og klima som nærmest er ideelt for vinproduksjon, og chilenske viner byr på høy kvalitet og variasjon, fra enkle, rimelige viner til dyrere, mer komplekse viner.

Chiles signaturdrue

Chiles egen signaturdrue er Carmenère. Denne dyplilla druen er rik på bærfrukter og krydder – tenk bjørnebær og sort pepper, og har myke, avrundede tanniner som gir behagelige, drikkevennlige viner, velegnet sammen med for eksempel rødt kjøtt.

Til den chilenske sommermiddagen foreslår vi entrecôte med det klassiske chilenske tilbehøret Salsa Pebre. Entrecôte egner seg godt til grilling, spesielt siden kjøttets fett tilfører kjøttet deilig smak og gjør det saftig. Salsa Pebre er en smakfull og frisk salsa laget av rå grønnsaker og urter, sort pepper, hvitløk, koriander og hvitvinseddik. Salsa Pebre passer svært godt til stekt og grillet kjøtt.

Prosjekt Chile

Prosjekt Chile er et samarbeid mellom Wines of Chile, den Chilenske Ambassaden og ledende importører av chilensk vin: Interbrands, Arvid Nordquist Norge AS, Stenberg & Blom, Engelstad, Haugen-gruppen AS, AMKA, Concha y Toro Norway, Fondberg, WINE og Pernod Ricard Norway.

Noen drikkeforslag

Vi har valgt ut et knippe Carmenère -viner som er tilgjengelige på det norske markedet som alternativer til din chilenske sommermiddag.

Vinforslag (med varenummer hos Vinmonpolet)

Santa Carolina Carmenère Rosé 2010, fra Rapel Valley

99,80 kr.

En frisk og fruktig rosévin. Den eneste rosé av denne druen i Norge under 100 kroner.

Varenr. 1010001

35 South Carmenère 2009, fra Curicó

109,00 kr.

Denne rødvinen fra Curicó er en eksplosjon av varme, aromatiske frukter og subtil, ristet eik.

Varenr. 4131201

Cono Sur Reserva Carmenère 2008, fra Rapel Valley, Colchagua

124,90 kr.

En Carmenère med aromaer preget av kirsebær, solbær og plomme i kombinasjon med sjokolade, brent tre og et hint av kaffe.

Varenr. 8000201

Falernia Carmenère Syrah Reserva 2007, fra Elqui Valley

150 kr.

Denne Carmenèren har en dyp farge, krydret aroma og elegant smak.

Varenr. 9235301

Carmin de Peumo Carmenère 2007, Rapel Valley , Cachapoal Valley

550,00 kr.

Ekslusiv og deilig, et fantastisk flaggskip av en lagringsvin fra Cachapoal.

Varenr. 5260501

Étnico Cabernet Sauvignon Carmenère 2010.

Canepa Carmenère Carignan 2009, fra Central Valley

259,90 kr

En toliters BIB som er hendig på sommerutflukten. Dyp farge med aroma av røde bær. Fruktig og middels fyldig vin med lang ettersmak.

Varenr. 5982306

Étnico Cabernet Sauvignon Carmenère 2010, fra Colchagua

364,10 kr.

En treliters BIB som dessuten er økologisk og sertifisert av Debio

Varenr. 9102606

Oppskrift Salsa Pebre

Til 6 personer trenger du:

• 1 liten krukke koriander

• Et knippe vårløk, 4-6 stykker

• 2 ferske grønne chilipepper

• 1 spiseskje hvitvinseddik

• 2 spiseskjeer god olje, gjerne oliven

• Salt og sort pepper

Fremgangsmåte: Hakk koriander, kutt løk (bruk både den hvite og grønne delen), finkutt chili, ha i salt, pepper, eddik og olje. Ha i litt vann for å tilføre fuktighet til salsaen. Man kan også bruke litt limesaft, og som en variasjon

Powered by Labrador CMS