SkasenFinnskogen

Finnskogen attraktivt turistområde

Stikkord for Finnskogen er stillhet, trollskap og mystikk. Området fra Magnor i sør til Trysil i nord, i Värmlands län og i Hedmark, består av skog, åser, innsjøer, småvann, bekker, bekkedrag og iskalde kaldkilder. Her er det såpass lite folk på ferde at flere av våre rovdyr har funnet det for godt å slå seg til.

Publisert

Trolsk stemning ved sørenden av Skasen på Finnskogen. (Foto: Morten Holt)

I det store grenseområdet kan du også legge ut på vandring. Den merkede Finnskogleden er 24 mil lang (fra Morokulien til Søre Osen) deles som regel opp i 10-12 etapper av dem som går hele i løpet av sommeren.

Langs ruta er det overnattingssteder med varierende standard, og du finner også flere selvbetjente og ubetjente DNT-hytter.

Milevis med stier

Ritamäki på Finnskogen. (Foto: Morten Holt)

Men Finnskogen Turistforening har de siste årene også ryddet og merket milevis av andre stier og gamle ferdselsveier, der du også finner krypinn for natta. Langs leden ligger det også massevis av fraflyttede finnetorp, noen helt falleferdige, andre, som for eksempel Ritamäki like innenfor svenskegrensa, velholdt og idyllisk.

Det ligger ved en av de mest populære vandrerutene på Finnskogen, den såkalte 7-torpsrunden.

Finnene inntok skogen

Selv om lokalbefolkningen nok benyttet Finnskogen til både jakt og fiske fra gammelt av ble området for alvor tatt i bruk på begynnelsen av 1600-tallet, da utvandrede finner inntok det folketomme grenseområdet. De første skogfinnene slo seg til i Røgden-området på Grue Finnskog.

Midt på 1600-tallet tok det for alvor fart i innvandringen. Kulturtrekk som for eksempel språk, tenkning/religion og byggeskikk ble holdt i hevd gjennom flere hundre år, og dermed vokst en bevissthet på egen kultur fram. I dag har svært mange av dem som lever i kommunene nær grensen her finske aner.

Gottlund

Carl Axel Gottlund er den kanskje den mest sagnomspunnede person som har vært innom Finnskogen. Han fikk tilnavnet "Finnskogens apostel".

Prestesønnen fra Finland reiste rundt og kartla finske utvandrere i Norge og Sverige på 1820-tallet. Hans kongstanke var å vekke utvandrerne både kulturelt og samfunnsmessig, og ivret til og med for at finnebygdene på begge sider av grensen skulle slå seg sammen og danne et eget land.

Lager republikken Finnskogen

Gottlunds tanker, ideer og opplevelser finner du i egen svært omfattende dagbok som er utgitt på norsk av Gruetunet Museum ("Gottlunds dagbok"). I dagboka kan du lese et om det finske samfunnet på begge sider av grensen.

Noe norsk-svensk Finnskogrike ble det aldri, men hver sommer andre helga i juli, løsriver den norske delen av Finnskogen seg og danner "Republikken Finnskogen". Det har hovedsete på Svullrya på Grue Finnskog; en republikk med egen regjering, eget flagg og eget visum!

Blitt mer populært

Stikkord for Finnskogen er stillhet, godt fiske, jakt og friluftsliv, trollskap og mystikk. Det siste forbundet med akkurat finnene, som ble sett på som annerledes av bygdefolket nede i Glomma-dalføret.

Finnskogen Kro og Motell. (Foto: Morten Holt)

De siste årene har Finnskogen trukket til seg en del turister. Mange av dem går den nevnte Finnskogleden, en vandringsrute fra Magnor i sør til Søre Osen i nord.

Godt fiske drar også en del turister. Det at området ligger bare en og en halv times kjøring fra hovedstadsområdet betyr nok også en del.

Kafeer og overnattingssteder

En del kafeer og serveringssteder med tradisjonsmat er etablert. Dessuten serveres det bjørnekjøtt – og maten som serveres på Finnskogen Turist og Villmarksenter er særdeles kortreist. Bjørnen er skutt like i nærheten.

Bjørnekjøtt med tilbehør er sentralt på menyen på Finnskogen Turist- og Villmarksenter. (Foto: Morten Holt)

Les mer om bjørnekjøttet og Finnskogen Turist- og Villmarksenter her

I juni 2006 brant Finnskogen Kro og Motell i Svullrya ned til grunnen, men nå har det reist seg et nytt og helt spesielt anlegg.

Les mer om det nye anlegget til Finnskogen Kro og Motell her

Det er også etablert lokale bedrifter som satser på lokale produkter. Linnea Finnskogen lager bærsirup avbær fra skogsområdene ved svenskegrensen.

Les mer om bærsirupen her

Nytt hyttefelt med utsikt

"

Utsikt fra det nye hyttefeltet i Skasberget mot innsjøen Skasen. (Foto: Morten Holt)

På svensk side satses det stort i nærområdet. Både vannpark (Sunne) og en innendørs skitunnel (Torsby) skal friste folk til den svenske delen, der nevnte Ritamäki og Purala er andre kjente finneplasser.

Du finner mange hytter på Finnskogen, men de ligger veldig spredt. Nå er noen mer komprimerte hytteområder på gang, deriblant i Skasberget, der du har gedigen utsikt utover innsjøen Skasen og de store skogsområdene.

Powered by Labrador CMS