StrandTyrkia
StrandTyrkia

Femsifret feriebudsjett

Nesten annenhver nordmann har tenkt å bruke mer enn 10 000 kroner på årets sommerferie, viser en ny undersøkelse. Fire av ti vil bruke et femsifret beløp på ferien sin, viser undersøkelsen som YouGov har utført for utleiefirmaet Novasol. 13 prosent svarer at de vil bruke mer enn 25 000 kroner.

Publisert

Fra Öludeniz-stranden like ved Fethiye i Tyrkia. Stranden ble nylig kåret til verdens fineste av New York Times (Arkivfoto)

– Jevnt over virker det som om folk flest har satt av bra med penger til å ta seg en ordentlig sommerferie i år, sier Espen Hjulstad, leder for Novasol i Norge.

23 prosent sier de vil bruke mellom 5000 og 10 000. 17 prosent vil bruke mindre. De øvrige svarte vet ikke.

– Svarene gjelder per person, så en familie vil nok bruke vesentlig mer enn dette. Likevel er det lite som tyder på at Ola Nordmanns ferieplaner er økonomisk uforsvarlige, mener Hjulstad.

Andre eksperter på forbruksvaner er enig.

– Etter finanskrisen har nordmenns forbruk krabbet litt oppover igjen de siste par årene, men veksten er langsom og forsiktig. Det gjelder også ferieforbruket, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

På leid hytte

Danmark er mest pupulært blant nordmenn som har leid hytte gjennom Novasol i sommer. (Foto: Novasol)

De nye tallene stemmer godt med bankens egne undersøkelser.

– Da vi stilte samme spørsmål i fjor, var det litt flere som svarte at de vil bruke mindre enn 5000 kroner på ferien. For øvrig er det små forskjeller. Nordmenn flest viser fortsatt nøkternhet med pengene sine, sier Haftorn Iversen.

Stadig flere bruker feriepengene sine på utleiehytter.

– Organisert utleie av fritidsboliger har vokst sterkt de siste ti årene, og nordmenn er blant dem som har vist økende interesse for denne ferieformen. Siden tusenårsskiftet har vår utleie til norske kunder økt med mellom fem og ti prosent i året, sier Espen Hjulstad i Novasol.

Selskapet disponerer drøyt 28 000 feriehus i 23 europeiske land. Utleiehyttene besøkes av mer enn én million gjester årlig.

Danmark på topp

Danmark er det mest populære ferielandet for nordmenn, og landet drar i år ytterligere fra andre feriemål.

– Over halvparten av alle nordmenn som har bestilt feriebolig hos oss i år, velger Danmark. Økningen fra ifjor er på 28 prosent. De mest populære områdene er Ebeltoft, Marielyst og Skagen, sier Hjulstad.

Fra Hvar i Kroatia. (Arkivfoto)

Etter Danmark er Norge og Sverige nordmenns favorittland.

– Sørlandet og kystområdene ellers er særlig etterspurt blant de norske reisemålene. De som tar ferien i Sverige foretrekker Bohuslän, Västergötland og Småland, sier Hjulstad.

Videre på Novasols popularitetsliste finner vi Italia, Kroatia, Spania og Frankrike.

– Størst prosentvis vekst denne sesongen blir det for Kroatia, som er opp 42 prosent fra 2010. Dit reiser nå seks prosent av alle nordmenn som bestiller ferien sin hos oss, sier Espen Hjulstad i Novasol.

Så mye vil vi bruke på sommerferien

* 13 prosent sier de vil bruke over 25 000 kroner

* 25 prosent vil bruke mellom 10 000 og 25 000 kroner

* 23 prosent vil bruke mellom 5000 og 10 000 kroner

* 11 prosent vil bruke inntil 5000 kroner

* 6 prosent vil ikke bruke noe

(Gjelder per person)

(Undersøkelsen er utført av YouGov for Novasol)

Powered by Labrador CMS