Cascina Collina vinsmaking2

Chilensk vin på dagsorden

Flere store aktører i norsk vin- og brennevinsbransje går i disse dager sammen om et felles prosjekt for å bedre nordmenns kunnskap om finere chilensk vin, en kategori som, ifølge gruppen, får for lite oppmerksomhet i Norge. Gruppen kaller seg "Prosjekt Chile", og med på laget har de Norges første kvinnelige Master of Wine, Mai Tjemsland.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Prosjekt Chile er et samarbeidsprosjekt mellom flere av Norges ledende importører av chilensk vin, Wines of Chile og den Chilenske Ambassade i Norge.

– Deltakerne i Prosjekt Chile deler en oppfatning av at norske forbrukere i stor grad assosierer chilensk vin med enkle viner under hundre kroner. Det er ingen tvil om at det finnes mange gode chilenere i denne prisklassen, men chilensk vin er så uendelig mye mer. Vi ønsker å gi norske forbrukere et mer nyansert bilde av chilensk vin, sier Anne Eliasson i Concha y Toro Norge, talskvinne for Prosjekt Chile.

Ideelt for vinproduksjon

Chile har geografi og klima som nærmest er ideelt for vinproduksjon. Med tørt ørkenlandskap i nord, kalde isbreer i sør, Andesfjellene i øst og Stillehavet i vest, preges vekstsesongen av tørre, varme dager og kjøligere netter – et klima druene stortrives i.

Norges første kvinnelige Master of Wine, Mai Tjemsland.

Geografi og klima gir også god beskyttelse mot plantesykdommer, og mens europeiske vinbønder ble hardt rammet av vinlus på 1800-tallet, har vinlus aldri blitt påvist i Chile.

Chile har også vært et foregangsland når det gjelder organisk dyrkede druer og biodynamisk vinproduksjon etter Rudolf Steiner-metoden.

Carmenère

Landets egen signaturdrue er Carmenère. Avleggere av Carmenère ble importert av chilenske vinbønder fra Bordeaux på 1800-tallet, men ble lenge forvekslet med Merlot-druen.

– Fra og med prislisten fra januar spesifiserer Vinmonopolet de forskjellige vindistriktene i Chile. Nå ønsker Vinmonopolet å informere sine kunder om de forskjellige distriktenes karakteristika på lik linje med land som Italia, Frankrike og Spania, sier Eliasson videre. – I tråd med den økte kunnskapen om Chiles klima og geografi, som gir stor variasjon i vinene, får Vinmonopolets kunder nå også bedre forutsetninger for å kunne utforske Chile som vinland.

Byr på ekspertise

Spydspissen i prosjektet er et samarbeid med bransjetungvekter og Master of Wine, Mai Tjemsland. Tjemsland har WSET Diploma og ble Norges andre Master of Wine i 2009. Hun underviser fast på Norsk Vinfagskole og er en del av Educational Comittee i London.

Først ut blant prosjektets planlagte aktiviteter er chilenske vinseminarer. De første foregår i Oslo, og da med Tjemsland i spissen, allerede 22. mars og 4. april. Tjemsland har nettopp kommet hjem fra en to uker lang tur til Chile og vil gjennom dette kostnadsfrie seminaret dele sine erfaringer. For å delta på seminaret må man ha minimum WSET Advanced Certificate, være utdannet sommelier eller under utdannelse. Det vil holdes et fire timer langt foredrag med smaking av 30 ulike viner av forskjellige stiler og priskategorier, samt en valgfri eksamen. Det er definitivt en gulrot i enden av dette; beste eksamensoppgave premieres med tur til Chile!

Prosjekt Chile vil arrangere messer, masterclasses og andre aktiviteter i andre norske byer i løpet av høsten.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS