Akevittmarinertrøkelakstartar
Akevittmarinertrøkelakstartar

Akevitt og sommermat

Lette sommerretter med en iskald snaps smaker nydelig i sommerhalvåret. Det finnes mange ulagrede akevitter, krydrede og friske som passer til late dager i sommervarmen. Kjøkkensjef på Tørvis Hotel i Sognefjorden, Knut Munthe Olsen, har komponert to spennende oppskrifter som passer godt til varme, late sommerkvelder.

Publisert

Akevittmarinert røkelakstartar med blomkålkrem, smørstekte blomkålbuketter og ramsløksolje. (Foto: Sara Johannessen)

Kryddere som dill, karve, stjerneanis, koriander og smak av sitrus i akevitten fungerer utmerket som smakstilsettere i mange retter.

Velger du samme akevitt å drikke til så får du en deilig smakskombinasjon som framhever smaken i både maten og drikken.

Akevittmarinert røkelakstartar med blomkålkrem, smørstekte blomkålbuketter og ramsløksolje

* 100 gr røkelaks – finkuttet i terninger

* 100 gr laksefilet – finkuttet i terninger

* 4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit

* ½ blomkål

(Foto: Sara Johannessen)

* ½ dl fløte + litt salt

* ½ blomkål i små pene buketter

* 1 ss smør

* 1 ss ramsløkpure (kjøpes ferdig på glass)

* ½ dl rapsolje

* Litt sitronsaft

Fremgangsmåte: Bland laks med akevitt og sett kaldt. Kok blomkål i usaltet vann, hell av vannet, tilsett fløte og kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og hold lunt. Stek blomkålbukettene på medium varme i smør til de nesten er gjennomstekte. Server en kule av lakseblandingen på blomkålkrem med buketter og ramsløksolje dandert rundt.

Serveres med avkjølt Aalborg Jubilæums Akvavit.

Eple- og akevittglasert grillribbe servert

med appelsinsalat og saltbakte småpoteter

Eple- og akevittglasert grillribbe servert med appelsinsalat og saltbakte småpoteter. (Foto: Sara Johannessen)

* 8 tynne skiver av grillribbe

* 8 cl Aalborg Norguld Aquavit

* 4 ss eplesyltetøy

* 1 ss søt chilisaus

* 1 pose valgfri salatblanding, eller bland dine favorittsalater, ca 5-6 dl totalt

* 2 appelsiner – skåret ut skinnfrie appelsinfileter

* 8 reddiker – skåret i tynne skiver

* 2 vårløk – finsnittet

* 1 liten plante koriander – grovkuttet

* litt olivenolje + litt salt og pepper

* ca 500 gr småpoteter

* ca 100 gr salt

Fremgangsmåte: Ha potetene i en ildfast form og dekk med salt. Bak i ovn på 200 gr i ca 40 min, eller til de er myke. Grill ribbestykkene 2-3 minutter på hver side på sterk varme før du pensler stykkene på hver side og griller ytterligere 1 minutt til. Server med poteter og appelsinsalat. Lag gjerne ekstra akevittglasur som du bruker som grillsaus.

Serveres med Aalborg Nordguld Aquavit, denne bør være enten romtemperert eller avkjølt.

Pressemelding