Akevittmarinertrøkelakstartar

Akevitt og sommermat

Lette sommerretter med en iskald snaps smaker nydelig i sommerhalvåret. Det finnes mange ulagrede akevitter, krydrede og friske som passer til late dager i sommervarmen. Kjøkkensjef på Tørvis Hotel i Sognefjorden, Knut Munthe Olsen, har komponert to spennende oppskrifter som passer godt til varme, late sommerkvelder.

Publisert

Akevittmarinert røkelakstartar med blomkålkrem, smørstekte blomkålbuketter og ramsløksolje. (Foto: Sara Johannessen)

Kryddere som dill, karve, stjerneanis, koriander og smak av sitrus i akevitten fungerer utmerket som smakstilsettere i mange retter.

Velger du samme akevitt å drikke til så får du en deilig smakskombinasjon som framhever smaken i både maten og drikken.

Akevittmarinert røkelakstartar med blomkålkrem, smørstekte blomkålbuketter og ramsløksolje

* 100 gr røkelaks – finkuttet i terninger

* 100 gr laksefilet – finkuttet i terninger

* 4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit

* ½ blomkål

(Foto: Sara Johannessen)

* ½ dl fløte + litt salt

* ½ blomkål i små pene buketter

* 1 ss smør

* 1 ss ramsløkpure (kjøpes ferdig på glass)

* ½ dl rapsolje

* Litt sitronsaft

Fremgangsmåte: Bland laks med akevitt og sett kaldt. Kok blomkål i usaltet vann, hell av vannet, tilsett fløte og kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og hold lunt. Stek blomkålbukettene på medium varme i smør til de nesten er gjennomstekte. Server en kule av lakseblandingen på blomkålkrem med buketter og ramsløksolje dandert rundt.

Serveres med avkjølt Aalborg Jubilæums Akvavit.

Eple- og akevittglasert grillribbe servert

med appelsinsalat og saltbakte småpoteter

Eple- og akevittglasert grillribbe servert med appelsinsalat og saltbakte småpoteter. (Foto: Sara Johannessen)

* 8 tynne skiver av grillribbe

* 8 cl Aalborg Norguld Aquavit

* 4 ss eplesyltetøy

* 1 ss søt chilisaus

* 1 pose valgfri salatblanding, eller bland dine favorittsalater, ca 5-6 dl totalt

* 2 appelsiner – skåret ut skinnfrie appelsinfileter

* 8 reddiker – skåret i tynne skiver

* 2 vårløk – finsnittet

* 1 liten plante koriander – grovkuttet

* litt olivenolje + litt salt og pepper

* ca 500 gr småpoteter

* ca 100 gr salt

Fremgangsmåte: Ha potetene i en ildfast form og dekk med salt. Bak i ovn på 200 gr i ca 40 min, eller til de er myke. Grill ribbestykkene 2-3 minutter på hver side på sterk varme før du pensler stykkene på hver side og griller ytterligere 1 minutt til. Server med poteter og appelsinsalat. Lag gjerne ekstra akevittglasur som du bruker som grillsaus.

Serveres med Aalborg Nordguld Aquavit, denne bør være enten romtemperert eller avkjølt.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS