TrønderskMatmanifest2
TrønderskMatmanifest2

Trøndersk matmanifest skal skape stolthet

Som første region i Norden får Trøndelag sitt eget matmanifest. Matmanifestet skal bidra til mer trøndersk mat på trønderske fat, hjemme, i offentligheten og på restaurantene. Samtidig skal stoltheten over det trønderske matmangfoldet og kvaliteten på det, økes. To fylkesordførere, to fylkesmenn og representanter for næringsliv, reiseliv, forskning er blant underskriverne.

Publisert

Fra signeringen av Trøndersk Matmanifest.

I alt 45 representanter fra Næring, FOU og offentlige aktører var fredag samlet på Bårdshaug Herregård i Orkdal. Sammen har de meislet ut det Trønderske matmanifestet.

Manifestet skal gjøre Trøndelag stolt over egen matproduksjon og bidra til å skape en tydelig trøndersk matidentitet. Å slutte seg til dette dokumentet innebærer at man erkjenner verdiene av lokal matproduksjon og lar dette påvirke sine strategier, beslutninger og handlinger.

Et felles trøndersk løft

Som første region i Norden får Trøndelag sitt eget matmanifest.

Fylkesordførerne Tore Sandvik og Gunnar Viken vil gå foran å la manifestet få betydning for fylkeskommunenes aktiviteter.

– Dette er ikke gjort over natta, men vi begynner straks, var de to enige om.

Enorm entusiame

Manifestet er et felles trøndersk løft for å bevare, styrke og utvikle trøndersk matproduksjon og matkultur.Roar Hildonen eier og driver av restauranten To Rom og Kjøkken i Trondheim gleder seg til å ta manifestet i bruk.

- Det har grodd fram en enorm entusiasme gjennom arbeid med lokal mat de siste 10 årene. Det gjør godt å se at dette nå har resultert i et trøndersk matmanifest. Nå blir det lettere for oss i restaurantbransjen å fokusere på disse verdiene. Det gjør det også lettere å få tak i gode råvarer når flere etterspør dem. Jeg ønsker å slutte meg til dette manifestet straks, for å bruke det både internt og spikre det opp på veggen for å vise det frem, sier Hildonen.

Det er Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som har arrangert begivenheten. Vigdis Bolås leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS sier den danske kjendiskokken Claus Meyes besøk under Trøndersk Matfestival inspirerte Oi! – Han fortalte entusiastisk om Nordisk Ministerråds nordiske matmanifest, nå gjør vi det samme, regionalt og det har aldri vært gjort før, sier Bolås.

Et sunnere kosthold

Det Trønderske matmanifestet har i seg en målsetning om å gi oss et sunnere kosthold basert på lokale råvarer. Vi vil fremme god mat og matkultur blant barn og unge. Målet er rett og slett å endre innholdet i trønderske måltider slik at vi spiser sunnere og får økt bevissthet i forhold til hva vi spiser og hvor maten kommer fra. Men først og fremst handler dette om økt stolthet og økt bevissthet overfor det faktum at vi bor i det trønderske matfatet.

Manifestet slår også fast at trøndersk mat og matkultur skal være kunnskapsbasert. I det ligger det en vilje til å satse på utdanning, nyskaping og forskning. Et godt samarbeid mellom FOU og matnæringen vil videreutvikle Trøndelag som matregion.

Manifestet ble underskrevet av følgende representanter for næringen, FOU og det offentlige.

• Gunnar Viken, Fylkesordfører i Nord.Trøndelag

• Tore O. Sandvik, Fylkesordfører i Sør-Trøndelag

• Kåre Gjønnes, Fylkesmann i Sør-Trøndelag

• Inge Ryan, Fylkesmann i Nord-Trøndelag

• Jens Ramfjord, Oldermann Kokkenes Mesterlaug Nord-Trøndelag, representant for kokkelaugene i Trøndelag.

• Lars Morten Rosmo, Leder Midtnorsk Samarbeidsråd, representant for landbruksnæringen i Trøndelag

• Ingrid Skarstein, Styreleder KS Sør-Trøndelag, representant for KS i Trøndelag

• Håvard Y. Jørgensen, Adm. dir. Norske Sjømatbedrifters Landsforening, representant for sjømatnæringen i Trøndelag.

• Trond Michael Andersen, Rektor Høgskolen i Sør-Trøndelag, representant for forskningsmiljøene i Trøndelag.

• Sven-Erik Knoff, seniorrådgiver NHO Trøndelag, representant for NHO Reiseliv Midt-Norge.

Manifestet slutter seg til det nordiske matmanifest som ble vedtatt av nordisk ministerråd i 2006.

Under følger hele versjonen av Trøndersk matmanifest:

Trøndersk matmanifest

Det trønderske matmanifestet skal skape merverdi ved å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur gjennom å bevisstgjøre enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter. Det trønderske matmanifestet skal skape stolthet og identitet.

Vi slutter oss til følgende:

1. Vi ønsker å fremme de trønderske råvarenes og matproduktenes mangfold, smak og særpreg, fra hav til høgfjell.

2. Vi vil bidra til å bruke råvarer og produkter som fremmer matglede og helse.

3. Vi vil bidra til å markedsføre og bruke mat eller mattradisjon som en attraksjon.

4. Vi vil bidra til å formidle historiene om råvarene og tilberedningen.

5. Vi vil bidra til å utnytte råvarenes og produktenes sesongvariasjoner.

6. Vi vil bidra til å bruke råvarer og produkter ut fra miljøhensyn.

7. Vi ønsker å fremme god mat og matkultur hos barn og unge.

8. Trøndersk mat og matkultur skal være kunnskapsbasert. Vi vil bidra til utvikling av trønderske råvarer og produkter gjennom utdanning, nyskaping og forskning.

For øvrig slutter vi oss til det nordiske matmanifestet.

Å slutte seg til det trønderske matmanifestet innebærer at man erkjenner de verdiene manifestet beskriver og lar dette påvirke strategier, beslutninger og handlinger.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS