Øliglass

Her er de norske ølvinnerne

Landets ølklubber har nå kåret Norges beste bryggeri. Det samme har verdens største nettsted for øl. – Nøgne Ø i Grimstad er vår suverene vinner blant bryggeriene, fulgt av Haandbryggeriet i Drammen og Kinn Bryggeri i Florø, sier leder Vidar Johnsen i Norske ølklubbers landsforbund, NORØL.

Publisert

Norsk øl hevder seg internasjonalt (Foto: Brewers of Europe)

100 000 nordmenn er medlemmer i ølklubber tilknyttet NORØL og Norsk hjemmebryggerforening, NORBRYGG. Det er disse som har stemt fram vinnere.

Alle de tre bryggeriene er nisjebryggerier som produserer øltyper man knapt kunne få tak i her i landet for få år siden.

– Tallet på nye øltyper øker fra måned til måned, og gledelig mange er brygget i Norge. Av Vinmonopolets 211 øltyper er 43 norske. Totalt brygges det nå nærmere 300 øltyper i Norge, sier Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Øl utfordrer vin

– Norske ølklubber og hjemmebryggere fremmer alle de gode sidene ved norsk ølkultur, sier Petter Nome. (Foto: Morten Holt)

Han er overbevist om at den positive interessen for nisjeøl er det beste mottrekket mot fyll og misbruk.

– Norske ølklubber og hjemmebryggere fremmer alle de gode sidene ved norsk ølkultur, med fokus på smak, kvalitet, kultur og trivsel, sier Petter Nome.

Han mener øl er i ferd med å utfordre vin, både som sosial drikk og matdrikk.

– Det er i så fall en seier for kortreiste, norske og alkoholsvake alternativer.

Vidar Johnsen i NORØL synes utviklingen de siste årene er fantastisk.

– Det skjer mye spennende på ølfronten mange steder i Norge nå, og vi ser at det nå er mange bryggerier som nå leverer godt og spennende øl av høy kvalitet.

To på topp-100 liste

Foreningenes medlemmer har stemt frem Nøgne Ø Imperial som årets beste ølnyhet, fulgt av Ægir Natt Imperial Porter og Nøgne Ø Two Captains Double.

Det amerikanske nettstedet RateBeer.com er verdens største brukerstyrte ølportal. De har kåret Haandbryggeriet til Norges beste bryggeri og til det 48. beste bryggeriet i verden. Nøgne Ø er rangert på 56. plass.

– Dette er imponerende når vi vet at 10 000 bryggerier fra hele verden ble vurdert, sier Petter Nome.

FAKTA

Haandbryggeriet i Drammen er et mikrobryggeri som ble startet av fire ølentusiaster i 2005. Siden har bryggeriet ekspandert jevnt og trutt med eksport til nesten hele verden. Bryggeriet lager spesialøl og har satset på å gjenskape gamle norske øltradisjoner og øltyper.

Nøgne Ø i Grimstad har siden starten i 2003 etablert seg som et innovativt og kvalitetsbevisst bryggeri som satser spesielt på ølspesialiteter fra England, Belgia og USA.

Kinn Bryggeri i Florø er bare litt over ett år gammelt. Bryggeriet produserer øl på gammelt og tungvint vis, i åpne kar med ekte overgjæring. Det gir et komplekst øl med stor smaksrikdom.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS