Mosseporten Frysehotell Pedersen og Enoksen6

Findus inn i Mosseporten Frysehotell

Findus sitt fryselager er flyttet fra Larvik til nye Mosseporten Frysehotell, et 8000 kvadratmeter stort miljøvennlig fryseanlegg inne i fjellet like ved Mosseporten.– Det er flere årsaker til at vi nå har flyttet lageret over på den andre siden av Oslofjorden. Vi vokste ut av våre gamle lokaler ved fabrikkanlegget vårt i Larvik, og så etter et godt alternativ – i tråd med vår miljøstrategi. Mosseporten Frysehotell med sin nye miljøvennlige teknologi kom tidlig på banen, forteller Bent Enoksen i Findus.

Publisert

Daglig leder for Moss Frysehotell, Geir Rune Pedersen og markedssjef Bent Enoksen i Findus inne i en av de store frysehallene ved Mosseporten. (Foto: Morten Holt)

Anlegget regnes som landets mest miljøvennlige fryseanlegg, og driftes med 100 prosent med fornybar energi.

Ta miljøet på alvor

"

De mobile reolene gir rom for atskillig flere frysevarer. (Foto: Morten Holt)

– Vi ønsker å ta miljøet på alvor, og ønsker å forbedre oss der vi har muligheter i markedet. Fra lageret i Moss vil ha kortere reise til de fleste av våre kunder, det er dessuten enklere og kortere reisevei til våre andre produksjonsanlegg i Sverige, Frankrike og Storbritannia. E6 med den viktige nord-sør-aksen ligger bare 100 meter unna, forklarer daglig leder for Mosseporten Frysehotell, Geir Rune Pedersen..

Findus flyttet storhusholdningslageret til frysehotellet i Moss i månedsskiftet november/desember 2010, og har de siste par månedene også flyttet varene for dagligvare. Alt har gått knirkefritt, og de 12 nyansatte i frysehotellet, har brukt den siste tiden på å sette seg inn i nye rutiner.

– Vi har hatt en god dialog med Findus over flere år, og har brukt mye krefter og tid for å utvikle logistikk- og sikkerhetssystemer. Alle truckene vi bruker inne i frysehallene er blant annet online – slik at vi alltid er oppdatert hvis noe skulle skje, sier Pedersen.

25 minus – året rundt

Det er 25 minusgrader - året rundt, i Mosseporten Frysehotell. (Foto: Morten Holt)

Det er iskaldt da vi tar turen inn i fryselageret. Her inne i fjellet ligger temperaturen på minus 25 grader året rundt, og de ansatte har en kald arbeidsplass, også i sommerhalvåret.

Daglig leder for Mosseporten Miljøenergi, Audun Amundsen motoren med 24 sylindre som sørger for elektrisitet til frysemaskinene i lageret. (Foto: Morten Holt)

– Vi trekker rett og slett varmen ut av fjellet slik at det blir igjen 25 minusgrader inne i fjellhallen. To varmepumper foredler deretter spillvarmen fra kuldemaskiner til fjernvarmenettet. Fjernvarmevannet brukes blant annet til å varme opp Sykehuset Østfold, avdeling Moss, like i nærheten. 90 graders vann går til i radiatorene på sykehuset, forteller daglig leder for Mosseporten Miljøenergi og mannen bak det hele, Audun Amundsen.

Bruker søppelgass

Samtidig utnyttes deponigassene fra den store søppelfyllingen (Solgaard avfallsdeponi) like inntil E6. I løpet av ett år utvikles det om lag fem millioner kubikkmeter biogass (består av 40 prosent metan, den samme brennbare gassen som finnes i naturgass) i avfallsdeponiet.

Daglig leder for Mosseporten Miljøenergi, Audun Amundsen og Bent Enoksen i Findus i kulderommet til Mosseporten Frysehotell. (Foto: Morten Holt)

– Vi suger denne gassen fra undersiden av søppelfyllingen gjennom en cirka en kilometer lang rørledning under motorveien til anlegget. Et biokraftverk med en kraftig 1500 hesters stor motor med 24 sylindre foredler elektrisiteten videre til frysemaskinene i frysehotellet. Dette anlegget er så kraftig at det kan produsere strøm nok til over 1000 boliger, forklarer Amundsen.

Les mer om frysehotellet her

Sikker lagring

Daglig leder for Mosseporten Frysehotell, Geir Rune Pedersen, forteller at frysehotellet også er meget sikkert ved et eventuelt langvarig strømbrudd. Inne i fjellhallen vil det nemlig holde seg meget kaldt over lang tid – selv om generatoren skulle slutte å gå.

– De store hallene er ikke isolert, det er kun fjellvegger, og de laster enormt store mengder med kulde. Det vil ta flere uker før det vil bli så ”varmt” som minus 18, noe som er grensen for frysevarene. Det er derfor en meget trygg lagring, sier Amundsen og Pedersen.

"

Her losses og lastes det fra frysehotellet, som ligger inne i fjellet i bakgrunnen. I andre etasje i bygget er sjåførhotellet. (Foto: Mosseporten Frysehotell)

Findus desidert størst

Findus beslaglegger størsteparten av arealet i frysehotellet, men også Friele og Brynhildsen Bergen er blant kundene til Mosseporten Frysehotell.

Inne i de høye hallene er det installert effektive og mobile pallereoler og converyorbaner, noe som gir plass til opp mot dobbelt så mange varer enn om det skulle vært faste reoler, og som gir vesentlig kortere losse- og lastetider.

Foruten Findus er også blant annet det nevnte sykehus og borettslag i nærheten knyttet opp mot anlegget til Moss Miljøenergi. Søppelfyllingen, som for de fleste forbipasserende i bil, oppleves illeluktende, sørger nå for miljøvennlig energi til mossebefolkningen.

– Vi sparer miljøet i Moss for flere tonn forurensninger. I første byggetrinn reduserer vi CO2- utslippet i området med 3500 tonn, opplyser Amundsen.

Se hele saken i Horeca nummer 1 2011

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS