80-90 prosent av befolkningen spiser mindre frukt og grønnsaker enn den anbefalte minstemengden, anslår Helsedirektoratet. (Foto: Bama)

Billigere med fem om dagen

De nye kostrådene fra Helsedirektoratet har gjort det billigere å spise nok frukt og grønt. Nå koster fem om dagen drøyt 15 kroner, har Bama regnet ut. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, heter det i Helsedirektoratets nye anbefalinger. Men det nye er at porsjonene er nedjustert fra 150 gram til 100 gram.

Publisert

80-90 prosent av befolkningen spiser mindre frukt og grønnsaker enn den anbefalte minstemengden, anslår Helsedirektoratet. (Foto: Bama)

Dermed er det også blitt billigere å nå målet.

– Gjennomsnittprisen for frukt og grønnsaker samlet ligger på 31 kroner per kilo, eller 15,50 for 500 gram. Om du er bevisst på å lete etter tilbud, kan du få det enda billigere, sier informasjonssjef i BAMA, Hanne Linnert.

I dag spiser vi cirka 350 gram, juice inkludert.

– Dermed viser et enkelt regnestykke at nordmenn flest bare er en femmer unna fem om dagen, sier hun.

Frukt billigere

Hanne Linnert synes frukt- og grønnsaksbransjen til tider får urettferdig kritikk.

– Det blir snakket mye om at det koster for mye å spise sunt. I virkeligheten får du stadig mer frukt for pengene, sier Linnert.

– Fra 2000 til 2009 steg prisen på frukt bare halvparten så mye som konsumprisindeksen. Grønnsaker, poteter og andre rotvekster har samlet holdt omtrent følge med konsumprisutviklingen.

I etterdønningene av finanskrisen gikk forbruket av frukt og grønnsaker ned i 2009. I 2010 pekte pilene så vidt oppover igjen, med en økning på cirka 2,3 prosent, ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Samtidig økte inntaket sukkerholdig brus med 9,5 prosent, ifølge Bryggeriforeningen. Og nordmenn fikk i seg mer sjokolade, fire prosent mer enn året før, ifølge Nielsen Norge.

– Forbruket dreies over mot usunne produkter. Det synes vi er særlig urovekkende, og det understreker ytterligere behovet for at vi nordmenn faktisk klarer å nå målet om fem porsjoner frukt og grønt om dagen, sier Linnert.

Poteter ok

Poteter regnes ikke lenger med i fem om dagen, ifølge Helsedirektoratets nye kostråd. Årsaken er at helseeffekten ikke er godt nok dokumentert.

Men poteter regnes fortsatt som sunnere enn vanlig pasta og polert ris, ifølge Helsedirektoratet. Potet har et høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer per energienhet enn vanlig ris og pasta.

Ellers er det viktig å merke seg at mengdemålene er ment som veiledende råd, ikke regler.

– 500 gram er ikke en maksimumsgrense. Det er lov å spise mer, sier Linnert.

Eksempler på fem om dagen

¤ Omkring halvparten av inntaket bør være grønnsaker og omkring halvparten frukt og bær.

¤ Ett glass juice kan maksimalt inngå som én porsjon.

¤ En porsjon tilsvarer omkring 100 gram, som for eksempel:

en skål blandet salat

en middels gulrot

tre buketter brokkoli eller blomkål som tilbehør til middagen

en god skive kålrot

fem-seks cherrytomater

en bakt søtpotet

en middels stor frukt (banan, eple, pære eller appelsin)

en skål bær (et godt mål er det du får plass til i neven når skall og steiner etc. er fjernet)

Oppsummering av Helsedirektoratets kostråd finner du her

Newswire

"
Powered by Labrador CMS