Monsterburger

Vi lever seks år lengre enn våre foreldre

Livsstilssykdommer og fastfood til tross, blir danskene bare eldre og eldre. Helt nøyaktig seks år. Tallene gjelder trolig også for Kari og Ola nordmann.

Publisert

Monsterburgeren kan ikke tillegges hverken skyld eller ære. (Illustrasjonsfoto)

Se hvor gamle dine besteforeldre blir - og legg til 12 år. Så mange lys rekker du å blåse ut på kaken før det er forbi, skriver Videnskab.dk.

Hver generasjon blir nemlig helt nøyaktig seks år eldre enn den forrige.

- Vi kan i gjennemsnitt regne med at vi lever seks år lengre end våre foreldre. Sånn har det vært i mange generasjoner. Vi har faktisk riktig gode tall helt tilbake fra 1835, hvor vi kan se at hver eneste generasjon har levd seks år lengre, sier matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe, til Newspaq.

Et par måneder mellom hver årgang

Hvert år legges det til et par måneders levetid. Er du for eksempel født i 1980, lever du omkring tre måneder lengre, enn hvis du var født året før.

- Et par måneder i året høres ikke mye ut, og derfor tenker man ikke over at man lever lengre. Men man skal se det over en generasjon på 30 år. Min svigerfars foreldre ble begge 79 år, og han regnet derfor med å bli det samme. Det er han nå, og han blir etter all sannsynlighet 85 år, sier Chresten Dengsøe.

Det bekreftes av de nyeste tall fra Danmarks Statistik. For ti år siden døde både kvinner og menn to år tidligere enn i dag. Nå rekker en mann i snitt å fylle 76 år, mens en kvinne kan feire de 80.

Mange ytre faktorer

Den store aldersstigningen skyldtes en gang at vi fikk bukt med barnedødeligheten. Men i dag er det andre grunner, forklarer forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed, Henrik Brønnum Hansen, til Newspaq. Han nævner en lang rekke ytre faktorer, som renere luft, sikrere trafikk, bedre boliger, hygiene og rent vann.

Kosten har også en viss betydning, men det er vanskelig å måle, mener han. Altså er det ikke belegg for å å gi fastfood – les: ’junkfood’ – skylden verken for kortere eller lengre levetid.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS