Juleølillustrasjon Isidor Åstrøm8

Spennende forskjeller

Juleøl er, som annet øl, brygget på malt, humle, vann og gjær. Forholdene mellom ingrediensene og bryggerimesternes kunnskap om brygging, skaper de spennende forskjellene.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Isidor Åstrøm

Ringnes tilpasser sine juleøl til forskjellige typer julemat og lokale preferanser. I juleøl brukes ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt i ølet, som skaper en fin, rund, sødmefylt smak.

I gjæringsprosessen får ølene ulike preg av fruktighet, mens humlen med sin bitterkarakter skaper balanse mot sødmen og fruktigheten.

Forskjellen på juleølet du får i dagligvarebutikken og juleølet du får kjøpt på Vinmonopolet, ligger i alkoholstyrken. Sterkøl ble flyttet til Vinmonopolet i 1993 og øl over 4,7 % vol alkohol selges i Norge gjennom Vinmonopolet og på restauranter, puber og barer.

Juleøl og mat

Ølet våre forfedre brygget til jul skulle, som nevnt, være brygget av gårdens beste korn og det kunne krydres med einer, pors og forskjellige urter, alt etter som hva som var tilgjengelig der man bodde.

Bryggeren kunne gjerne eksperimentere og bruke nye smaker for å fremheve sin personlighet eller originalitet.

Å brygge godt øl var forbundet med høy status og man kunne tiltrekke seg oppmerksomheten ved å stikke seg ut ved å brygge noe originalt. Hver region hadde sine mattradisjoner og ulik tilgang på urter og ingredienser.

Sigrid Strætkvern. (Foto: Isidor Åstrøm)

I julen spiser vi ofte kraftig, fet mat. Den fete maten bør få følge av et juleøl med god bitterhet, slik at fettet ”kuttes” i smaken. Alkoholsterkere øl fra polet vil også være med på å dempe noe av fettet.

Smak og behag

Hvilke øl vi velger til julematen er smak og behag. Noen vil ha et kraftig og sterkt juleøl med mye maltsødme og bitterhet, mens andre igjen ønsker seg noe lettere juleøl.

Det finnes noen enkle kjøreregler; fet mat som ribbe og pinnekjøtt smaker best sammen med juleøl som har et godt innslag av bitterhet.

Til litt lettere julemat som skinkestek, rull, kalkun, lutefisk og rakefisk velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet. Sammen med juletorsken smaker et vinøst, sødmefylt og fruktig juleøl perfekt. Også julens desserter passer godt sammen med fyldig, fruktig og sødmefylt juleøl.

Les denne saken og mange andre ølrelaterte saker i Horeca nummer 7 2010

Bli abonnent på Horeca her

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS