Madrid Fusion Skinke Cordoba3b

Vin og skinke i sentrum på Madrid Fusión

Med El Bulli-regissør Ferran Adriá som hovedtrekkplaster ble årets utgave av Madrid Fusión nok en gang en suksess. Skinke og vin dominerer de spanske messene.

Publisert

Jámón Ibérico de Bellota fra Extremadura regnes som en av de mest eksklusive spanske skinkene. (Foto; Morten Holt)

Mat- og drikkemessen i den spanske hovedstaden trekker til seg det aller beste fra bransjen i Spania, og de siste årene har også utlendingene funnet veien til messesenteret like ved Barajas-flyplassen i Madrid.

I år var 130 utstillere på plass i messelokalene, og det var omkring 8000 bransjegjester på besøk, en økning på rundt 1000 fra året før.

Verdenskjente kokker

Utstillerne gir smaksprøver på mat og spansk vin, men like interessant er de mange konferansene, spesielt i auditoriet, der verdenskjente kokker viser frem og forklarer hva de kan, under temaet Theater of Ideas.

Det var under en av konferansene i år, som ble arrangert i slutten av januar at Ferran Adriá annonserte at verdens mest anerkjente restaurant de siste årene, El Bulli, skal ta en pause.

Les om pausen til El Bulli her

Skinke over alt

To varegrupper preger Madrid Fusión og andre messer i Spania: Skinke og vin.

"

Spanjolene er skinkeekspertene i Europa. Det bare messen Madrid Fusión preg av. (Foto: Morten Holt)

Da Horeca besøkte messen i januar var det skinker og skinkeprodusenter nær seg hvor du enn snudde deg i messelokalene. Du fikk servert skinke til alle måltider; god spansk skinke. For det er liten tvil om at spanjolene kan og vet hvordan vi vil ha skinken servert.

Spania er verdens ledende produsent av spekeskinker. Konsumet av spekeskinke i Spania er over fem kilo per person.

Hvor du enn snudde deg på Madrid Fusión, ble du tilbudt en tallerken med løvtynn og smaksrik spansk skinke. (Foto: Morten Holt)

Har vår egen smak

Du finner ikke maken til vår skinke. Smaken er helt annerledes, fremholder en av produsentene vi snakket med under messen.

Mye tyder på at de spanske produsentene er i ferd med å kjempe til seg skinkehegemoniet fra den velkjente Parmaskinken og andre renommerte skinker på den internasjonale arenaen. Det virker nå som om det er spansk som gjelder. Den innenlandske etterspørselen etter spansk skinke har alltid vært stor, men de siste årene har interessen for eksport av spanske skinkeprodukter tatt av.

Også nordmenn lar seg friste. De siste årene har importen av spansk skinke økt kraftig.

En kunst

Madrid Fusion 2010. (Foto: Morten Holt)

Den spanske skinken lages i ulike varianter og har ulike navn ut fra hvilket område i Spania den er laget.

Å lage skinke regnes som en kunst på linje med vinlaging, og er veldig respektert i på den iberiske halvøya sørvest i Europa. Kvaliteten avgjøres først og fremst av hvilken griserase som er brukt, hvilket fôr som er benyttet og hvilken lagringstid den har hatt.

Egen skinkeguide

I Spania finnes det også en egen skinkeguide; La Guía del Buen Jamón. Her finner du alltid en oppdatert oversikt over de ulike skinkeprodusentene.

Les hele saken og mer om Madrid Fusión i Horeca nummer 2 2010, som har utgivelse i midten av mars.

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS