Vinsmaking Jose Luis Jimenez Murero2

Spanjolene vil på vintronen

Spansk vin har ikke vært like populært på Vinmonopolet de siste årene. Sammen med Frankrike har Spania fått hard konkurranse fra spesielt Italia og også noen av de ”nye” vinnasjonene. Nå vil de spanske vinprodusentene slå tilbake.

Publisert

Vinsmaking av viner med Garnacha-druer. (Foto: Morten Holt)

De siste årene har italiensk vin solgt som aldri før. I 2006 ble Italia for først gang det mestselgende vinlandet i Norge på bekostning av Frankrike.

Les også: Italia på vintoppen

Amerikanere vil ha spansk

"

Nå vil spanjolene ta opp kampen igjen, og trendene er klare.

I USA er interessen for europeiske viner generelt og spanske viner spesielt vært økende i USA det siste årene.

Spanske viner som har vært de mest populære i restaurantene i California, og amerikanerne var også godt representert i Madrid da mat- og vinmessen Madrid Fusión ble arrangert.

Aragón-regionen

Vin står sentralt når spanjoler arrangerer mat- og vinmesser. Horeca var med da en rekke viner basert på Garnacha-druer fra Aragón-regionen ble presentert.

Dette er et stort område vest for Barcelona, nordvest for Valencia og øst for Madrid som strekker seg helt opp til grensen mot Andorra og Frankrike. Zaragoza er den største og mest sentrale byen i regionen. Druene dyrkes i høyereliggende områder. Vingårdene som ligger ved foten av Pyreneene er kjent for druer med sterk smak, som igjen gir lang ettersmak på en del av vinene.

Sterkere viner

Noen av vinene hadde veldig høy alkoholkonsentrasjon, som ifølge innlederne er litt typisk for området.

En stund ble ikke disse vinene anerkjent internasjonalt fordi de hadde for mye alkohol, men nå er det mer anerkjent med også litt sterkere viner – med alkoholprosent opp mot 16-17 prosent.

Alto Moncayo 2007

Jose Luis Jimenez med Alto Moncayo. (Foto: Morten Holt)

En av vinene med høy alkoholprosent og et av flaggskipene som ble presentert og blant de beste vi smakte, var Alto Moncayo 2007, laget utelukkende på Garnacha-druer.

Vinen, som har sin egen helt spesielle stil, koster rundt 30 Euro i Spania. Alkoholkonsentrasjonen er 16 prosent, og den har smak av eik, som ikke er dominerende. Det er produsenten Bodegas Alto Moncayo, som holder til veldig høyt over havet, som står bak vinen.

Andre anbefalinger

Blant de litt rimeligere vinene kan Atteca 2008 anbefales. Denne er produsert av et forholdsvis nytt selskap (Bodegas Ateca, som ble etablert i 2005). Vinen, som har smak av rød frukt, holder 14 prosent alkohol.

Vin til 90 Euro - i Spania

Den dyreste vinen som ble presentert, Murero Elite 2005, er etter vår mening ikke verdt pengene (90 Euro i Spania!). Vinen er produsert av en av de eldste produsentene i området, og holder 14 prosent alkohol.

De aller fleste er kun produsert med Garnacha-druer, men i noen få av typene finner du også noen andre druetyper, som Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.

Les hele saken i Horeca nummer 2 2010

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS