Pølsevaner1

Sivilstatus bestemmer pølsevanene dine

Nordmenn kjøpte pølser for nærmere 2,5 milliarder kroner i fjor. Hva slags pølse du foretrekker påvirkes av alder, geografi og livsfase. Hvis du bor alene, spiser du trolig mindre pølser enn resten av Norges befolkning, ifølge en undersøkelse gjort av AC Nielsen på oppdrag for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Publisert

Hva slags pølsetype er du? Undersøkelser viser at nordmenn har svært ulike vaner når det kommer til pølsespising. (Foto: Matprat)

Livsfase og geografisk beliggenhet har innflytelse på nordmenns pølsevaner. Småbarnsfamilier på Østlandet, med unntak av Oslo, er de desidert største pølsespiserne, viser undersøkelsen.

– Østlandsfamilier med barn oppgir at de spiser pølser 34 ganger i året, mens vi i andre enden av skalaen finner voksne osloborgere uten barn, som oppgir at de spiser pølser 21 ganger i året, sier matrådgiver Oda Christensen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hun tror tidsklemma og de relativt lave prisene er en viktig årsak til at småbarnsfamiliene troner øverst på pølsetoppen.

Flest velger middagspølse

Norges mest populære pølse er middagspølsa, som hver og én av oss i snitt spiser 19 ganger i løpet av et år. De yngre pølsespiserne er unntaket.

– Middagspølse ligger øverst hos de fleste, bortsett fra personer i alderen 15-24 år, østlendinger og uetablerte i alderen 20-39 år. Disse gruppene oppgir at de kjøper mest wienerpølser, sier Christensen.

Det kommer ikke som noen overraskelse på matrådgiveren at både middagspølsa og wienerpølsa er populære. Likevel trekker hun fram grillpølsa som en soleklar sommerfavoritt. – I sommermånedene er det grillpølsene som selger mest. Undersøkelser vi har gjort viser at så mange som 7 av 10 grillkokker kun går for grillpølser, sier hun.

Aleneboere spiser mest eksklusivt

De siste årene har salget av eksklusive spesialpølser økt i Norge. Løkpølse, bratwurst og chilipølse er favorittene.

– Menn spiser spesialpølser over dobbelt så mange ganger i året som kvinner gjør. I tillegg registrerer vi at det er flest aleneboere som velger å kjøpe disse produktene, sier Christensen.

Illustrasjonsfoto.

Hun tror én av grunnene til dette kan skyldes at mange av spesialpølsene selges i trepakninger og ligger litt høyere i pris. – Det kan jo også tenkes at aleneboerne, som oppgir å spise minst pølser årlig, koser seg litt ekstra når måltidet først skal inntas. Jeg vil anbefale alle pølseentusiaster å ta seg litt ekstra tid til å studere det brede og gode pølseutvalget. Det er så mye gode pølser i butikken, sier Oda Christensen.

Så ofte spiste vi pølser i fjor (alle typer):

* Østlandet (uten Oslo), 28 ganger i året

* Vestlandet, 26 ganger i året

* Midt-Norge, 26 ganger i året

* Nord-Norge, 26 ganger i året

* Oslo, 24 ganger i året

Hvem spiser hvilke pølser?:

* Alle typer pølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 25-39, bosatt i Østlandet

* Middagspølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 40-59 år, bosatt i Nord-Norge

* Grillpølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 15-24 år, bosatt i Midt-Norge

* Wienerpølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 15-24 år bosatt på Østlandet

* Spesialpølser: aleneboere, personer i alderen 15-24 år bosatt på Vestlandet

Pressenytt

Powered by Labrador CMS