Espresso-m-et-tastetrykk

Perfekt espresso med et tastetrykk

Illy espresso er en liten kopp mørk, konsentrert espresso med intens aroma og bittersøt smak, laget av 100 prosent arabica bønner, brent etter tradisjonsrike metoder og etterpå luftkjølt.

Publisert

Frieles Frank Vallée (bak) lager en enkel espresso for innehaver Knut Halvorsen på Internasjonalen i Oslo. (Foto: Odd H. Vanebo)

Metodo Iperespresso er en metode for kaffetilberedning i to faser. En spesiell ventil sørger for at vanntrykket, gjennom såkalt hyperinfusjon, blir høyere og jevnere, noe som sikrer en perfekt ekstrahering av kaffens aromaer.

Når kaffen passerer gjennom de små hullene i ventilen vil den emulsifiseres, det vil si gjøres flytende, og det danner seg en rik, fløyelsmyk og langvarig crema.

Lukket system

Metodo Iperespresso er et lukket system uten kontakt mellom maskin og kaffe. Kaffen renner direkte ned i koppen, og vedlikehold og renhold er redusert til et minimum. Svinn elimineres.

Hver kapsel 15 dagers holdbarhet, så man ikke trenger å kaste ubrukt kaffe på slutten av dagen. Holdbarheten i uåpnet pose er 12 måneder.

Espressoen får en tett og kompakt crema som varer over 15 minutter, som er perfekt dersom man må lage opp flere kopper for å servere dem samlet.

Positivt overrasket

Knut Halvorsen, innehaver av Internasjonalen bar på Youngstorget i Oslo, sier han er overrasket over den høye kvaliteten på espressoen.

– Internasjonalen er fortrinnsvis en bar, men vi må jo ha også kaffe på menyen. God kaffe. Jeg hadde nesten seks års gode erfaringer med Friele da vi like før jul gikk over til å bruke illy-kapsler. Og er ikke blitt skuffet. Det teller også med at det ikke er noe søl og minimalt med rengjøring, poengterer han.

Merkostnad spares inn

Men en dyrere råvare?

– Ja, men jeg er nokså sikker på at den merkostnaden mer enn spares inn på arbeidstid ved tilberedning. Våre bartendere håndterer kapslene og maskinen som den enkleste ting av verden, som også er poenget.

– Vi har bare Americano og ren espresso på kaffemenyen. Fordi vi bruker en stor maskin, kan vi ta de store toppene. Om morgenen og formiddagen går det stort sett på kaffe, med lørdag formiddag som den helt store toppen. Fordi tilberedningen er så enkel, gir kaffesalget et godt dekningsbidrag, sier Knut Halvorsen.

Interessant for flere

Frank Vallée, Key Account Manager KBS/Storkjøkken hos Friele i Oslo som har lang erfaring fra kaffebransjen, mener Metodo Iperespresso burde være interessant for langt flere, både i convenience og horeca. På Internasjonalen er en stor Unic kaffemaskin ombygd i fronten for å kunne ta kapsler. Og da er kapasiteten nær sagt ubegrenset.

– Men vi tilbyr mindre spesialmaskiner: FrancisFrancis X2 og X7 er spesielt utviklet for mindre serveringssteder. De krever minimalt vedlikehold og rengjøring, og man må altså ikke være barista for å kunne tilberede en utsøkt kaffe. X2 passer i kaffebarer og restauranter med et forbruk på opp til 100 kopper pr. dag, mens X7 er perfekt på hotellrom, møterom og andre steder med begrenset konsum.

– Det har aldri vært enklere å lage en perfekt espresso enn med Metodo Iperespresso. Med en avansert, stilren maskin, og en kapsel med en nøyaktig oppmålt mengde kaffe, er et enkelt tastetrykk alt som skal til for å lage en perfekt kopp illy espresso, fremholder Vallée.

Illy espresso finnes som hele bønner, ferdig malt, i porsjonspakninger (pods eller kaffeputer) og som koffeinfri.

Kaffedynasti

Illycaffè er et italienske kaffedynasti som begynte å produsere kaffe i 1933. Grunnleggeren het Francesco Illy. I dag er det hans barnebarn, Andrea Illy, som sitter i sjefsstolen.

Selskapet eksporterer espressokaffe til over 140 land verden over, og illy regnes i dag som et av verdens ledende espressomerker. Hver dag drikkes det seks millioner kopper illy espresso rundt om i verden.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS