Helstekt pattegris tilberedes i verdens eldste restaurant, El Botin i Madrid. Når den gamle vedfyrte ovnen brukes, får maten sin helt spesielle smak. (Foto: Morten Holt)
Helstekt pattegris tilberedes i verdens eldste restaurant, El Botin i Madrid. Når den gamle vedfyrte ovnen brukes, får maten sin helt spesielle smak. (Foto: Morten Holt)

Pattegris er spesialitet i verdens eldste restaurant

Restauranten midt i Madrid ble åpnet i 1725, og har siden vært i drift hver eneste dag med nøyaktig det samme navnet – El Botin. Dermed er Madrid-restauranten, der helstekt pattegris er spesialiteten, verdens eldste. – Det er in å spise hos oss. Det er helt fullt hver eneste kveld, sier en av eierne, Carlos Gonzalez.

Publisert
En av innehaverne av verdens eldste restaurant, Carlos Gonzalez. (Foto: Morten Holt)
En av innehaverne av verdens eldste restaurant, Carlos Gonzalez. (Foto: Morten Holt)

Restaurant El Botin er verdens eldste restaurant, og vil alltid forbli det, så lenge den er i drift.

Nå henger anerkjennelsen fra Guinness Book of Records på veggen, og det diplomet blir hengende der så lenge det er drift i lokalene.

Saken fortsetter under bildet

Carlos Gonzalez med diplomet fra Guinness Book of Records som viser at Botin er verdens eldste restaurant. (Foto: Morten Holt)
Carlos Gonzalez med diplomet fra Guinness Book of Records som viser at Botin er verdens eldste restaurant. (Foto: Morten Holt)

Driver du Norges eldste restaurant?

El Botin. (Foto: Morten Holt)
El Botin. (Foto: Morten Holt)

Svært populær restaurant

Og alt tyder på det. El Botin er nemlig en svært populær restaurant, og du må booke mange måneder i forveien for å få bord.

– Det er in å spise hos oss. Det er helt fullt hver eneste kveld, sier en av eierne, Carlos Gonzalez.

Inne i den eldste delen av restaurant El Botin. (Foto: Morten Holt)
Inne i den eldste delen av restaurant El Botin. (Foto: Morten Holt)

De siste årene har medier verden over fått øynene opp for den spesielle restauranten, noe som har ført til enda større pågang av gjester ifølge Carlos.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no. Klikk her

285 år med samme navn

Carlos Gonzalez i El Botin, verdens eldste restaurant. (Foto: Morten Holt)
Carlos Gonzalez i El Botin, verdens eldste restaurant. (Foto: Morten Holt)

Restaurantens historie strekker seg altså 285 år tilbake i tid, men Carlos’ besteforeldre Amparo og Emilo overtok som driver av restauranten i 1920.

Først leide de lokalet, men noen år senere kjøpte de stedet. Siden har det vært i familiens eie.

Inne på kjøkkenet er det alltid travelt, og ved den vedfyrte ovnen fra 1800-tallet, som fortsatt brukes hver eneste dag, er det glohett.

72 ansatte

– Når vi bruker den gamle ovnen får maten sin helt spesielle smak, slik de skal gjøre i denne regionen, påpeker Gonzalez.

Pattegris er El Botins spesialitet. (Foto: Morten Holt)
Pattegris er El Botins spesialitet. (Foto: Morten Holt)

Men selv om varmen setter enn nordboer ut av spill, storkoser kokkene seg i de trange og varme kjøkkenlokalene.

Det er 72 ansatte i restauranten, og eieren forteller at svært mange har lang fartstid.

– De ansatte liker seg godt her. Vi har svært liten turnover, forklarer Carlos Gonzalez.

Foto: Morten Holt
Foto: Morten Holt

Helstekt pattegris

Noen retter er mer populære enn andre i restauranten.

– Helstekt pattegris, servert på den katalanske måten, er vår suverent mest populære rett – og vår spesialitet. Vi serverer cirka 50 helstekte pattegriser hver eneste kveld, forklarer Carlos Gonzalez, og tilføyer at lammekjøtt og vilt, også tilberedt på katalansk vis, er spesialiteter fra kjøkkenet.

Kokkene serverer også internasjonale retter – hvis gjestene ønsker det.

Kjendiser på plass

På El Botin samles også celebritetene, og Carlos Gonzalez forteller til Horeca at kjendiser fra både inn- og utland ofte er blant gjestene – både nå for tiden og i tidligere tider.

Les hele saken i magasinet Horeca, nummer 5 2010

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS