Kjøttkaker

Kjøttkakene slår tilbake

Kjøttkaker står sterkere som middagsmat, viser en ny undersøkelse. Men mors gamle oppskrift får stadig flere utfordrere.– Nå spiser vi 19 kjøttkakemiddager i året i gjennomsnitt. Det er ett måltid mer enn for to år siden, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate, som er ansvarlig for undersøkelsen Norske Spisefakta 2010.

Publisert

Populariteten øker for kjøttkaker, men mange kjøper dem ferdig stekt. (Foto: Nortura)

Økningen er målbar i de fleste grupper - også blant ungdom, unge voksne og familier med tenåringsbarn.

Les også: Kjøttkake på bagett, Trysil-ungdommens favoritt

– Interessen for tradisjonsmat og norske spesialiteter er nok i ferd med å få et oppsving, sier Spilling.

Mange velger likevel ferdige varianter også når de skal sette tradisjonsretter på middagsbordet, fremfor å lage mors kjøttkaker fra grunnen av.

– Forbruket av ferdig stekte kjøttkaker har økt med ti prosent i Norge det siste året, til 1,2 millioner kilo. For serveringsklare kjøttboller er økningen 15 prosent, og forbruket har passert 1,4 millioner kilo per år, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

Skandinavisk meny

"

Forbruket av ferdig stekte kjøttkaker har økt med ti prosent i Norge det siste året, til 1,2 millioner kilo.

For Gildes del er det en variant inspirert fra vårt naboland som nå trekker opp.

– For fire år siden lanserte vi svenske kjøttboller. Nå har forbruket passert en halv million kilo på årsbasis. Veksten de siste to årene har vært 16 prosent, sier Eli Strand.

Nå gjør Gilde kjøttkake- og kjøttbollemenyen helskandinavisk og lanserer danske frikadeller.

– I formen er frikadellene mindre enn norske kjøttkaker og større enn svenske kjøttboller. De er også krydret litt annerledes og inneholder noe mer løk. Vi tror de tre variantene vil utfylle hverandre godt, sier Eli Strand.

Mange oppskrifter

Kjøttkaker som kjøpes ferdigstekt er gjerne noe finere i konsistensen enn de hjemmelagde.

– Oppskriftene på mors hjemmelagde gir oftest grovere kaker. Fra gammelt av bar de jo også preg av at man ville drøye kjøttet, for eksempel med kavring eller poteter, sier markeds- og utviklingssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Også han ser klare tendenser til økt interesse for tradisjonelle retter og norsk mat.

– For kjøttkakene er populariteten økende blant de yngre og i urbane strøk, ikke minst i Oslo. Det kan bety at en trend er under oppseiling, sier Even Nordahl.

Østlandet har i løpet av de siste fem årene passert Midt-Norge i kjøttkakespising, ifølge Norske Spisefakta. Men det er oppgang å spore alle steder, bortsett fra i Nord-Norge.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS